Popular Posts

Thursday, 24 March 2016

Perbezaan Ubat dan Supplement Secara Ringkas

UBAT VS SUPPLEMENT


Assalammualaikum..

Dah lama tak buka blog ni..sekarang saya tengah berpantang hari yang ke-20 baby Shaklee saya yang Sado ni..puteri saya yang ke3..Baru hari ke-20 nurse timbang berat da 3.9kg..alhamdulillah..

Ok,harini saya nak bercerita tentang perbezaan antara Ubat dan Supplement


Nota kaki : sila baca sehingga habis ya 
😺😺😺💎 💎

Sebelum tu saya nak tanya :  Siapa dalam dunia ni yang suka makan ubat? Rasanya tiada siapa yang suka makan ubatkan,termasuklah diri saya sendiri..

Berikut adalah perbezaan antara UBAT dan SUPPLEMENT yang saya ingin kongsikan secara ringkas :
1)Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja...manakala supplement boleh diambil pada bila-bila masa...supplement adalah MAKANAN TAMBAHAN tapi bukan PENGGANTI MAKANAN dimana ia telah diubahsuai dalam bentuk pil.jadi mudahlah bagi kita untuk tahu berapa jumlah yang perlu dimakan untuk setiap hari..
2)Ubat mengandungi DADAH yg membolehkan ia bertindak dengan cepat dan Supplement tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yg digunakan untuk melawan segala penyakit....Kalau ambil ubat secara berlebihan akan dapat kesan sampingan malah boleh membawa MAUT!!
3)Ubat merawat KESAN penyakit atau tanda2 sakit manakala supplement merawat PUNCA PENYAKIT dimana ia mengandungi NUTRISI yang diperlukan sel badan setiap hari. contoh paling mudah shieda bole ambil bila kita sakit kepala.besenya kalau orang sakit kepala dia akan ambil panadol kan. perlu tahu sakit kepala bukan berpunca dari kekurangan panadol dalam badan kita,tapi fungsi panadol cuma untuk hilangkan kesakitan jer..berbeza dengan supplement,mengandungi segala protien,vitamin,minerals yang PERLU ADA UNTUK SEL2 DALAM BADAN UNTUK BERFUNGSI DENGAN BAIK..kita demam/selsema sebab kurangnya vitamin dalam badan kite..cth sebab kita kurang vit c.jadi rawatlah PUNCA bukan KESAN dengan mengambil vitamin c yang secukupnya..
Ini penerangan secara ringkas perbezaan antara ubat dan supplement..di post yang akan datang insya allah shieda akan terangkan lebih lanjut kesan buruk pada badan jika kita mengambil ubat dalam tempoh yang terlalu lama dan berlebihan..
ingat ayat power ni : SIHAT ITU MAHAL 

No comments:

Post a comment