Popular Posts

Saturday, 28 May 2016

Cegah demam dari awal

Nak share sikit.

Semalam petang lepas ambik my twin (kakak rina & adik tina) dari taska, kitaorang 1 family pergi singgah jap pusing2 kat City Park,Seremban 2. Ape yang Shieda perasan yang 2nd twin macam lemah je dari biasa. Kurang aktif dan tak banyak cakap. Kalau tak mulut asik pot pet pot pet je..

Malam tu lepas makan badan die terasa panas, tanda2 nak demam. Pun duduk je tak larat nak main. Padahal kalau sihat tak reti duduk diam. Makan pun tak nak tak ada selera. Yang si kakak rina lak asyik kacau je adik kembar die tu. Selalu die kena kacau..hihihi

Dieorang jarang sakit,seingat last sakit masa tahun lepas dalam bulan 9 @10 camtu sebab kena cirit birit 1 rumah.. Teringatlak adik tina kena tahan wad tangan kena cucuk masuk air dalam badan sebab muntah2 dari pagi ke malam. Apa2 je masuk dalam perut terus keluar balik. Sedih & kesian sangat masa tu..

Bila dah start sekolah ni bergaul dengan ramai budak risiko untuk sakit tu memang tinggi.

Shieda cepat2 bancuh nutriferon sesachet dan bagi telan sebiji omega. 1st twin pun kecek sekali. Takut gak si kakak rina terjangkit sekali..hihihi..

Selain dari tu Shieda mandikan die 2x malam semalam & nak tidur letak kain basah kat kepala die..selalu basahkan kepala dan armpit die..

Bangun pagi tadi Alhamdulillah badan dah tak panas & dah bergaduh main sama2 dengan kakak kembar die..kalau sakit nak gaduh pun tak larat.. Rumah pun dah bising dengar suara die..😁😁

Memang kena stanby 2 benda ni kat umah. Kita cuba usaha yang sembuhkan Allah swt.. Tak salah ikhtiar.. Sebagai seorang manusia,tanggungjawab kita kan untuk menjaga kesihatan diri. Salah 1 amanah tu..

Lepas ni nak stanby chewable vitamin c pula kat rumah..

Sihat itu Mahal
Mencegah lebih baik dari mengubati

No comments:

Post a Comment