Skip to main content

Cegah demam dari awal

Nak share sikit.

Semalam petang lepas ambik my twin (kakak rina & adik tina) dari taska, kitaorang 1 family pergi singgah jap pusing2 kat City Park,Seremban 2. Ape yang Shieda perasan yang 2nd twin macam lemah je dari biasa. Kurang aktif dan tak banyak cakap. Kalau tak mulut asik pot pet pot pet je..

Malam tu lepas makan badan die terasa panas, tanda2 nak demam. Pun duduk je tak larat nak main. Padahal kalau sihat tak reti duduk diam. Makan pun tak nak tak ada selera. Yang si kakak rina lak asyik kacau je adik kembar die tu. Selalu die kena kacau..hihihi

Dieorang jarang sakit,seingat last sakit masa tahun lepas dalam bulan 9 @10 camtu sebab kena cirit birit 1 rumah.. Teringatlak adik tina kena tahan wad tangan kena cucuk masuk air dalam badan sebab muntah2 dari pagi ke malam. Apa2 je masuk dalam perut terus keluar balik. Sedih & kesian sangat masa tu..

Bila dah start sekolah ni bergaul dengan ramai budak risiko untuk sakit tu memang tinggi.

Shieda cepat2 bancuh nutriferon sesachet dan bagi telan sebiji omega. 1st twin pun kecek sekali. Takut gak si kakak rina terjangkit sekali..hihihi..

Selain dari tu Shieda mandikan die 2x malam semalam & nak tidur letak kain basah kat kepala die..selalu basahkan kepala dan armpit die..

Bangun pagi tadi Alhamdulillah badan dah tak panas & dah bergaduh main sama2 dengan kakak kembar die..kalau sakit nak gaduh pun tak larat.. Rumah pun dah bising dengar suara die..😁😁

Memang kena stanby 2 benda ni kat umah. Kita cuba usaha yang sembuhkan Allah swt.. Tak salah ikhtiar.. Sebagai seorang manusia,tanggungjawab kita kan untuk menjaga kesihatan diri. Salah 1 amanah tu..

Lepas ni nak stanby chewable vitamin c pula kat rumah..

Sihat itu Mahal
Mencegah lebih baik dari mengubati

Comments

Popular posts from this blog

Daftar RFID secara percuma

Minggu lepas ikut husband pasang tag RFID. Diberitahu sehingga bulan March ni, pendaftaran masih lagi percuma. Bermula April, bayaran untuk tag RFID akan dikenakan. Staff yang uruskan beritahu dalam RM80 akan dikenakan untuk 1 tag.

Dah alang-alang turun KL teman husband, ajak husband pergi ke kaunter untuk lekat tag sekali. Sebenarnya proses untuk daftar mudah je, tapi disebabkan ramai yang walkin dan beratur tak prepare siap-siap apa yang perlu dibuat, maka proses dikaunter menjadi lama.

Bila sampai turn husband kejap je dah settle sebab husband dah prepare awal-awal.  Hampir 2 jam jugaklah beratur semalam. Staff beritahu husband pagi semalam beratur lagi panjang sampai ke luar pintu.

Daftar RFID :

1) Register di www.touchngo.com.my. Selepas pendaftaran, anda akan dapat email untuk daftar kenderaan dan lengkapkan maklumat peribadi.

2) Download aplikasi Touch n Go Ewallet


3) Walkin ke RFID center yang berdekatan untuk mendapatkan pelekat pada kereta. Bawa salinan kad pengenalan dan ge…

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak.
Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekananPengambilan alkoholSesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA
=================


Berapa liter air perlu minum sehari. Ini soalan yang biasa didengar. Mungkin juga soalan yang bermain di minda kita.

Banyak nasihat merujuk kepada 8 gelas air. Cukupkah? Atau benarkah nasihat kesihatan hanya 8 gelas air?

Ini soalan yang sama saya lontarkan kepada Prof Dinges, professor terkenal dalam bidang tidur dari University of Pennsylvania.

Dua minggu menerima latihan di University of Pennsylvania. Melihat manusia tinggal di dalam sleep lab selama 10 hari. Menakjubkan.

Mereka berjalan dengan ke sana ke mari wayar melekat di kepala. Semua aktiviti mereka direkod. Semua maklumat aktiviti otak  diproses dan dikaji.

Saya dapati ada kaitan antara tidur dan air.

Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak. Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi. Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang…