Popular Posts

Sunday, 4 February 2018

Menyusu Sambil Mengandung

MENYUSU SAMBIL MENGANDUNG

Kalau ikutkan size badan kecik dan tenaga kudrat Shieda, rasanya tak mampu!

Mana taknya dulu Shieda bekerja. Kerja front liner memang sangat stress! Dengan tak cukup staff, customer sentiasa ramai, susah cuti dan mc memang jadi big issue!

Tambah lagi susah cuti dan tiada istilah freedom on your holiday! Masa rehat tak menentu. Mana nak curi masa pum susu. Arggghhh... Memang stress kalau ingat balik!

Ngandung kali ke2 untuk anak ketiga, masa tu kembar umur setahun lebih. Memang tengah nyusu lagi.

Masa ni kalau tak kuat, hati tak kental memang boleh give up!

Mana tak nya kena pikir dan jaga :

Anak dalam kandungan
Anak2 yang nak disusukan
Diri sendiri yang mengandung dan menyusu

Tambah pulak keadaan sekeliling yang push suruh Shieda benti nyusu kembar dengan macam2 cara dan petua.

Masa tu Allah je tahu camne ati dan perasaan ni. Tak sampai hati.. Kesian.. Sedih.. Niat nak susukan diaorang sampai umur 2 tahun takkan nak stop cam gitu je..😢😢

Tanya doktor, tanya nurse.. Mereka kata boleh teruskan menyusu janji tak efek pada kandungan ngan diri. Tak de bleeding.

Kena makan lebih makanan berkhasiat dan banyak rehat. Rehat memang Shieda tak sempat. Jadi Shieda pastikan tubuh badan Shieda sentiasa sihat dan pastikan nutrisi yang Shieda nak salurkan pada bayi dalam kandungan dan dalam masa yang sama susu yang Shieda nak bagi kembar sentiasa berkualiti.

Apa yang Shieda makan untuk menyusukan kembar, sama apa yang Shieda makan untuk mengandung anak ketiga. Begitu jugak  Shieda mengandung anak keempat sama jugak situasinya.

Syukur Shieda berpeluang merasakan pengalaman menyusu sambil mengandung sebanyak 2x.

Kalau ada yang cakap tak perlu supplement dalam hidup seharian, pada Shieda AMAT2 PERLU.

Shieda tak tahu berapa zat/vitamin/nutrisi dalam badan melalui pemakanan seharian.

Ok.. Habis dah kongsi Part 2 #SaatAkuJatuhCintaShaklee