Popular Posts

Monday, 23 April 2018

Landmark Study 2 (Telomere Study)



Pernah tak jumpa orang yang usia masih muda tapi nampak macam tua? Ada pulak yang nampak muda tapi usia dah tua?

Atau ada yang muda lagi tapi banyak penyakit. Yang dah tua lebih sihat dari usia sebenar?

Masa kerja dulu, selalu jumpa orang camni. Kelebihan kerja dulu sebab boleh pegang ngan tengok ic orang πŸ˜›πŸ˜›

Nak tahu tak kenapa camtu..

Semuanya berkaitan ngan TELOMERE

TELOMERE lak berkaitan ngan CHROMOSOME

Pernah dengar tak chromosome ngan telomere?

Masing2 berkaitan antara satu sama lain 😊

TELOMERE?
Telomeres adalah salah satu komponen pada chromosome yang berada dihujung chromosome dan ia bertindak sebagai pelindung kepada chromosome.

Haaa...mesti korang tak berapa faham kan?

Hmm..nak lebih mudah cuba bayangkan :

Telomeres πŸ‘‰ hujung tali kasut yang ada plastik
Chromosome πŸ‘‰  tali kasut

Bila sampai satu tahap plastik tu akan rosak dan tali kasut akan terurai then tali kasut akan jadi semakin pendek. Sama jugak macam chromosome kita, semakin bertambah umur kita, semakin pendek telomeres yang protect chromosome tu tadi.

Paham tak..hihihi..

Kalau nak lagi nampak apa tu telemores...korang boleh tengok video yang Shieda share kat bawah. Gambaran telomeres ngan chromosome



TELOMORE STUDY

Landmark study ke2 dijalankan oleh pihak Shaklee

(Landmark Study 1 boleh refer link ni Landmark Study 1

Kajian ini telah dijalankan oleh Dr. Elizabeth Blackburn. Beliau ni bukan calang2 orang. Pemenang nobel prize 2009 dan penerima hampir setiap anugerah perubatan major.

2 kumpulan sasaran (berumur 30 - 80 tahun)
1)NO suplemen
2)Pengamal suplemen

Kumpulan NO suplemen kriteria seperti berikut :
✅ Tak ambil suplemen (max 3 jenis supplement saja sehari)
✅  Tinggal di kawasan bebas pencemaran (Bay Area San Francisco)
✅ dicari guna flyers, radio, suratkhabar

❎ merokok
❎ ada masalah kesihatan
❎ on ubat apa2
❎ obes (BMI < 35 )
❎ ambil lebih 3 supplement sehari

Kumpulan Suplemen
✅ Sekurang-kurangnya 5 jenis supplement sehari, 4 -5 x seminggu selama 5 tahun
✅ Dari ahli Shaklee (Shaklee Leadership Conference 2012 di San Francisco)
✅ Tak ada exclusion cam kumpulan no suplemen (tak kisah perokok, obes, on ubat apa2, hidup di bandar tercemar etc)

Nak tahu keputusannya???

Keputusannya memang sangat2 menakjubkan...wow 😱😱😱

Pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere yang lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen.

5 tahun tu bukan jangka masa yang singkat tau...

Walaupun Shaklee jalankan kajian terhadap kumpulan supplement yang tak ada exclusion, tapi Shaklee sarankan :
1) Makan secara sihat dan seimbang
2)  Senaman berkala dan berat badan ideal
3) Supplement secara bijak

Kesimpulannya ialah kalau korang nak terus awet muda, nak terus sihat korang kena la makan suplemen Shaklee lebih dari 5 jenis setiap hari. Macam Shieda..hehehe.. Dah 5 tahun makan Shaklee😘 Sampai ada yang cakap Shieda makan suplemen macam "makan nasi" πŸ˜„πŸ˜„

Rahsia shieda bukan lagi rahsia bila ramai tak caya umur dah 30an, anak dah 4 (jangan jeles πŸ˜‰πŸ˜‰)

Jenis supplement yang Shieda makan :
✅ Vitamin C
✅ Vitalea
✅ Bcomplex
✅ Alfalfa
✅ Ostemtarix
✅ ESP

Sebab yang ni adalah tergolong dalam Set Menyusu Shaklee 😊

Korang yang baca ni mesti dan  tahu tentang pentingnya "jaga" telomere kan...

Jom ramai2 berShaklee 😘


Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)
Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Monday, 16 April 2018

Testimoni ESP untuk Masalah Gastrik



Penyakit Gastrik antara penyakit rakyat Malaysia yang makin membimbangkan.

Gastrik adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding / pengalas / mukosa akibat daripada pengeluaran asid yang dikeluarkan oleh perut untuk membuat makanan.

Antara punca Gastrik :

1) Makan Makanan Pedas
Makan makanan yang pedas memang amat menyelerakan. Tetapi perlu diingat bahawa makanan yang pedas boleh menghasilkan asid yang banyak dan membahayakan kesihatan individu.

2) Makan makanan berminyak
Kita sedia maklum makan makanan berminyak sangat bahaya kepada kesihatan. Makanan berminyak sukar dihadam dan boleh menghasilkan lebih banyak gastrik asid oleh badan untuk proses penghadaman.

3) Minuman Berkafien
Minuman berkafien dah jadi pilihan utama masyarakat negara ini.  Namun perlu diingat minuman ini boleh merangsang saraf dan mengaktifkan pengeluaran kelenjar asid menjadi lebih aktif.

4) Merokok
Merokok juga boleh menyumbang masalah gastrik. Rokok mempunyai bahan kimia yang bahaya akan merangsang kelenjar jus gastrik asid dalam perut.





Sempena bulan promo ESP Shieda nak kongsikan antara Testimoni ESP Untuk Masalah Gastrik



Testimoni 1 #

Ila pun ada gastrik sejak remaja. Perut pun memang sensitif sampai doktor nak masukkan kamera. Takut pulak, minta tangguh lepas raya.

Lepas tu memang ESP untuk penyusuan. X sangka gastrik hilang dan perut sensitif pun dah ok. Terus call hospital untuk cancel kan appointment tu. Selamat perut dari digodek. Alhamdulillah..

- Puan Ila -

Testimoni 2 #

" Assalammualaikum..dah dekat setahun tak kena gastrik. Biasa kalau kena gastrik terus telan pil gastrik yang beli kat klinik. Setengah hari jugaklah baru lega.. Tapi baru2 ni kena serang gastrik pulak. Banyak sangat minum kopi kot.. Ubat klinik memang dah lama tak beli. Teringat ESP. 10 minit lepas  minum ESP dengan izin Allah.. Gastrik terus hilang serta merta! Syukur..tak perlu menahan sakit sampai tengah hari. Alhamdulillah..

- Azura Omar -

Testimoni 3 #

ESP BANTU MASALAH GASTRIK SAYA

Sempena Bulan ESP, saya nak share experience 2 tahun dengan Protein Soya NON-GMO nie :

Saya ada gastrik yang agak kritikal since 2006. Ini semua puncanya dari silap saya jugak.
Saya selalu makan masam-masam sebab nak diet (selama 3 tahun) sehingga pedih perut. Pada anggapan akal pendek saya, makanan berasid tinggi ini akan memecahkan lemak. Itu semua tindakan yang kurang sihat. Dan akhirnya, saya disahkan doktor ada gastrik.

Setiap bulan saya wajib ke klinik untuk emergency. Normal 2 kali sebulan. Semata-mata nak ambil MC dan tak tahan sangat-sangat. Jika banyak tekanan..akan lagi kerap kena gastrik.

Sampai saya tak tahu nak buat cam mana. Saya dah give up, makan itu tak kena. Makan ini, tak kena
8 tahun saya menanggung sakit gastrik sebab kesilapan diri sendiri.

Sehinggalah saya start ambil Slimming Set termasuk ESP pada tahun 2014.

Alhamdulillah, saya mula fall in love dengan ESP sebab saya tak perlu pening-pening dan tertekan lagi.
Boleh blend dengan buah, campur dengat oat dan minum camtu je.
Yang pasti, ia serasi dengan perut saya nie. Boleh tambah ostematrix, alfalfa dengan peppermint.

Alhamdulillah. Dah masuk tahun kedua saya still setia dengan ESP. kebetulan saya memang suka minum soya. Reward untuk diri sebab ESP bukan bantu gasttik saya sahaja, tapi ia turut atasi masalah jeragat dan kesihatan kulit muka saya yang sensitif.

Gastrik yang tak di rawat. Boleh memudaratkan lagi, jika dibiarkan

Selamat mencuba

- Sakinah -

Testimoni 4 #

Assalam. Maaf lama dah nak taip tapi internet kurang memuaskan, huhu. Arini saya usaha juga nak tulis pengalaman sendiri..
Selepas bersalin anak kedua, saya menyusukan 2 orang anak saya tanpa henti. Kemudian bila anak kedua berumur setahun, saya susukan 4 orang budak, 2 orang anak saya sendiri, seorang baby baru lahir, dan seorang lagi sebaya anak 1st dalam 3tahun lebih.

Minggu pertama susukan ok je. Takda masalah. Cuma kerap mengunyah. Masuk bulan pertama, tahap gastrik semakin kronik. (Memang dari kecik ada masalah gastrik yang teruk). Setiap hari saya akan ke poliklinik untuk ambil drip iv, buscopan, ranitadine, dan pain killer paling common voren. Memang teruk. Sampai doctor suruh buat breath test. Tapi keputusan negatif untuk kuman gastrik tu.

Selepas suami cakap bil perubatan untuk 6 bulan pertama sudah mencecah ribuan ringgit, saya nekad cari solution. Kawan perkenalkan ESP pada saya. Saya menolak. Sebab saya lactose intolerance. Tidak boleh susu atau bauan soya akan buat saya mual. Kawan kata try campur milo. Kawan siap cakap amik dulu kemudian bayar huhu.

3 hari pertama saya alami masalah berak berdarah. Memang banyak darah. Saya risau saya pm kwn dan kawan suruh teruskan je. Saya setuju dan teruskan sampai habis satu cans aik rasa bole tahan pula walaupun tiap kali buat esp kena campue milo.

Selepas sebulan, saya membeli esp sekali lagi dan saya perasan satu benda. Kalau dulu lambat makan selama 5minit sahaja bole mengakibatkan gastrik muncul. Tetapi selepas satu cans habis, saya topup new cans of esp.

Alhamdulillah skrg ni biapun makan jam 5petang, insyAllah masalah gastik pun tidak bertandang.

Sekarang, saya boleh minum esp tanpa campur dengan apapun, hanya air putih dan shake. Alhamdulillah

- Puan Emy Ashura -


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Alhamdulillah ramai sembuh dari gastrik selepas ambil ESP Shaklee.


Best betul ESP ni sebab bile kite ambil untuk tujuan lain kite akan dapat impak lain lagi as a bonus. Dalam testimoni yang shieda share kat atas bolehla refer dan mane tahu same macam kes yang korang tengah hadapi. So bolehla cube ESP Shaklee untuk atasi gastrik silap-silap haribulan bukan gastrik je sembuh kulit jadi cantik, berat badan turun, ha sape taknak kannnn. Kalo ade yang takmo tu rugi besar πŸ˜…πŸ˜…

Jangan tak cube, cubelah ESP sebagai penawar gastrik, insyaAllah bukan gastrik sembuh, kite dapat kulit cerah gebu, rambut cantik dan lagi best body slim...Ha best ke best?

Sebarang pertanyaan, boleh contact shieda k.. Jangan malu jangan segan πŸ˜„πŸ˜„

Klik Sini Untuk Terus Membeli

PROMOSI APRIL 18 :

✅Beli 5 tong automatik akan dapat 185uv (point) , cuma perlu tambah sikit barang lain Contoh Vit C (22uv) automatik akan dapat FREE MEMBERSIP

✅Kebiasaannya untuk mendaftar ahli kena bayar yuran RM69 tau

✅Tapi..bila anda beli 5 tong + free membership dan kemudian anda akan dapat balik voucher RM50 untuk next purchase 😊

Jimat ke jimat?

Moh sesama kita ber'ESP' πŸ˜‰

Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)
Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Friday, 13 April 2018

Performance Drink Minuman Isotinik untuk musim panas dan bulan puasa



Sekarang ni memang musim panas. Bahang dan haba lain macam.. Selalu dekat rumah masuk bilik buka aircond sebab tak tahan panas πŸ˜…

Husband balik kerja hari2 pun cakap panas. Dia atas motor hari2 lagilah.. Kesian betul..

Panas2 ni teringat lak kat awek cendol yang viral tu πŸ˜†πŸ˜†

Nak hilangkan dahaga bukan minum cendol tau. Kena banyak minum air kosong bagi untuk memastikan badan kita tak terhidrasi dari kekurangan air.

Boleh minum Performance Drink ni. Bukan sebarang minuman isotonik yang berada kat pasaran tuh.. Ia boleh bantu badan kita agar tak terhidrasi.

Meh sini Shieda listkan apa kebaikan minuman Performance Drink ni :

  • ✅Mencegah penghidratan – Mengurangkan rasa haus dan melembabkan kulit

  • ✅Membekalkan tenaga dan daya tahan fizikal – mengimbangi dan membekalkan elektrolite dalam tubuh dan mengimbangi metabolism serta air dalam badan.

  • ✅Mengekalkan paras gula – Hal ini terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting untuk membekalkan tenaga kepada otot dan mempercepatkan penyembuhan akibat kecederaan otot.


Siapa Yang Memerlukan Performance Drink?

  • ✔Ibu yang menyusukan anak
  • ✔Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif dan aktif bersukan.
  • ✔Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka.
  • ✔Para pesakit yang menghidap gout.
  • ✔Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi.
  • ✔Sekiranya anda sering diserang sakit kepala atau migrain.
  • ✔Anak-anak yang demam.
  • ✔Mereka yang terasa nak diserang demam atau sedang demam.
  • ✔Sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan.
  • ✔Anda yang ingin melakukan pembedahan
  • ✔Anda yang berpuasa (boleh diamalkan sepanjang bulan Ramadhan)


Nak lebih jimat Shieda cadangkan daftar sebagai ahli. Lebih untung lagi menjimatkan! Klik Sini Untuk Tahu Kelebihan Menjadi Ahli


Sebarang pertanyaan, boleh contact shieda k.. Jangan malu jangan segan πŸ˜„πŸ˜„Klik Sini Untuk Terus Membeli

Moh sesama kita ber'Performance Drink' πŸ˜‰


Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)

Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Wednesday, 11 April 2018

Bosan dan buntu kadang2 nak sarapan apa?

Apa kata bertukar kepada sarapan ringan tapi "berat" dengan khasiat dan beri rasa lebih kenyang.

Shieda bagi 5 sebab kenapa korang patut bersarapan dengan ESP :

1) Senang dan mudah
    Jujur korang ngaku, seminggu berapa kali korang skip sarapan? Mau yang kerja atau tak kerja kadang2 ada hari yang terskip waktu sarapan. Bila ada ESP ni semudah ABC je untuk ambil breakfast. Hanya bancuh dan shake2 uollss 😘😘

2) Beri rasa kenyang dan kawal selera makan
    Fakta, protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat dan lemak. ESP ni kan sumber protein tambahan terbaik dari soya non-GMO. Sampai lunch pun boleh tahan lagi. Rasa nak mengunyah makanan merapu in between tu pun in control la. Ingat dulu masa kerja kalau pagi tu sebelum gi kerja tak ambil ESP, YA Allah menggigil2 rasa lapar. Waktu kerja memang ssntiasa bz, tak ada masa nak ambil breakfast kecuali jika keadaan mengizinkan

3) Pembekal tenaga
    Selain mengenyangkan, ESP juga bagi kita tenaga yang berpanjangan, so takdelah letih-letih kan. Sebabnya, ESP ni bersifat low G.I. Indeks glisemik (GI) nya yang rendah menyebabkan glukosa ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan. Jadi badan kita akan memperoleh tenaga berterusan daripada ESP.


4) Rendah lemak dan tiada kolestrol
     Inilah yang semua orang nak dan cari 😘


5) ) Banyak BONUS yang saya dapat

Kulit cantik, cerah, anjal, parut pudar... tu antara BONUS paling best yang saya dapat dari ESP.

Best ke best. Tu yang Shieda setia sampai dah dekat 5 tahun ni 😚😚

Bukan nak reka cerita, bukan nak overclaim, tapi rata-ratanya memang akan bagi feedback positif tentang ESP Shaklee ni.


Antaranya :
✅Kulit lebih sekata, lebih cerah
✅Kulit kurang berminyak, bedak pun tahan lama kalau tepek kat muka
✅Jerawat jarang muncul
✅Kulit lebih anjal
✅Rambut kurang gugur
✅Kekal bertenaga sepanjang hari
✅Kenyang lebih lama
✅Kurang nak mengunyah junk food
✅Takde dah gastrik/senggugut
✅Badan makin fit, slim
✅Kalau ibu hamil lak, mereka kata mereka lebih bertenaga, anak yang lahir kulit saaaangat cantik, tak mudah ruam
✅Kalau yang ibu menyusu pulak, mereka kata susu lebih pekat, banyak
✅Awet muda
✅Rahim lebih kuat
✅Kuku jadi cantik
✅Parut stretch mark hilang

dan baaaaanyakkkk lagi feedback yang best best uollss πŸ˜‰πŸ˜‰

Bulan ni ESP ada promo tau... Dah alang-alang tengah harga JIMAT ni, yang mana memang penggemar ESP tu,boleh la restock bulan ni. Yang mana dah lama atau baru teringin nak mencuba tu, apa kata ambil peluang grab bulan ni.

Sebarang pertanyaan, boleh contact shieda k.. Jangan malu jangan segan πŸ˜„πŸ˜„

Moh sesama kita ber'ESP' :)

Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)

Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Tuesday, 10 April 2018

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

Ramai yang tertanya-tanya apa kelebihan jika mendaftar sebagai ahli Shaklee

Kat bawah ni Shieda nak share dengan uolss apa kelebihan jika kita jadi ahli Shaklee

Jom kita lihat πŸ‘‡




KALAU SAYA MENDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, APA YANG SAYA DAPAT SELAIN DAPAT MEMBELI PADA HARGA AHLI? 

Ada 22 Manfaat yang Shaklee sediakan jika berdaftar sebagai ahli Shaklee.
1) Untung Runcit sehingga 33% 
2) Bonus Tunai Peribadi sehingga 21%
3) Bonus Tunai Kumpulan
4) Bonus Tunai Kepimpinan
5) Bonus Tunai Infiniti sehingga 1.5%
6) Bonus Tunai Program Kereta
7) Bonus Tunai 100% Matching Penajaan
8) Bonus Matching Conference Point (International/Local Trip Shaklee)
9) Bonus Tunai Pangkat Baru dan Efektif pada bulan berikut
10)Trophi Esklusif pada National Conference
11)Program Percutian Antarabangsa / Umrah / Tempatan bersama keluarga tercinta.
12)Kelas ilmu produk dan ilmu jualan PERCUMA
13)Bimbingan dari mentor yang terbukti berjaya secara PERCUMA
14)Shaklee telah bayar lebih RM 26 billion pada ahli Shaklee seluruh dunia.
15)1000% peningkatan Shaklee di Malaysia sejak 7 tahun lepas (br 1% rakyat Malaysia join Shaklee)
16)Shaklee adalah #1 Natural Nutrition Company 
17)Shakee diiktiraf sebagai Best MLM brand in Nutrition 
18)Shaklee memastikan produknya Selamat, Berkesan dan sentiasa Organik 
19)Shaklee mempunyai Landmark Study yang menunjukkan mereka yang mengambil produk Shaklee mempunyai kesihatan lebih baik daripada mereka yang mengambil hanya satu multivitamin atau yang tidak amik langsung.
20)Shaklee telah berada di 9 Negara yang membolehkan kita juga berbisnes disana iaitu US, Canada, Japan, Mexico, India, Indonesia, China dan Taiwan (setengah penduduk dunia sudah dijelajahi oleh Shaklee)
21)Shaklee Cares merupakan satu program CSR yang membantu anak3x kurang berkemampuan mendapat nutrisi Shaklee
22)Shaklee adalah syarikat pertama mendapat pengiktirafan Climate Neutral! yang menyokong perjuangan Shaklee untuk sentiasa GREEN

Best kan jadi ahli Shaklee ni? 
Apa tunggu lagi, jum promote pada rakan-rakan dan juga keluarga.

Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)

Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Testimoni ESP - susu lebih pekat dan meriah

Bismillah hirrahmannirrahim..

Assalammualaikum..

Sempena bulan ni promo ESP Shieda nak share testimoni ESP - susu lebih pekat dan meriah




"Saya mula search tentang makanan yang boleh menjadi milk booster. Yang saya jumpa asyik-asyik ESP πŸ˜…

Hari-hari saya baca kebaikan ESP dan protein non-GMO. Mula-mula saya ragu. Tapi lepas dapat consultation, saya yakin dan terus ambil set milk booster.

Rasa ESP memang saya suka. Takdelah tak sedap macam orang cakap. Memang saya minum ESP hari-hari tanpa miss. Kesannya susu saya makin pekat dan sampai bengkak susu lah!

Yang paling best, asalnya anak saya Adam, masa lahir ada alergi. Kulitnya merah-merah kalau salah sabun, dan berbintik-bintik merah seperti ruam. Lepas minum ESP, yang saya perasan kulit Adam dah takde masalah lagi. Yang paling menarik, ramai sangat puji kulit Adam halus, tak macam baby lain. Alhamdulillah.

Selain tu, sejak ambil ESP, berat saya bukan sahaja turun, tapi juga susah nak naik even saya makan banyak. Pinggang saya ramping. Excited sebab dapat pakai baju kebaya time umur 14 tahun 😱

Dan yang paling best, husband puji stretch mark time mengandung juga dah pudar. Syukur sangat-sangat saya jumpa ESP 😍" - Puan Nurhidayah Musa, 9 Mac

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Secara peribadi dan pengalaman, Shieda juga sendiri berpengalaman menyusukan anak 1st (kembar) hingga anak ke 4 dengan mengambil set menyusu dan ESP. Memang best sangaattt

Bulan ni ada offer untuk ESP :
Buy 5 ESP + 1 Vita C

✅ FREE Membership
✅ RM 50 Voucher
✅ Cash Bonus
✅ FREE Postage

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik disini untuk daftar menjadi ahli

Hubungi saya jika anda sudah membuat keputusan :)


017 2000748(Shieda) 
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Anak Lambat Merangkak - Normal ke??



Harini gi check up Mika 11 bulan. Mesti ada yang heran 11 bulan ada check up ke?

Sebenarnya check up ni untuk follow up perkembangan Mika. Bulan lepas checkup kakaknya 2 tahun. Masa tu semua ikut sekali sebab husband cuti. Bawak kembar, Byra ngn Mika.

Masa husband tengah pegang Byra check dengan nurse, tumpang tanya nurse pasal Mika.  Sebab risau Mika masa tu dah 10 bulan tapi still tak merangkak lagi. Angkat bontot gaya macam nak merangkak tu memang ada. Tapi dia tak ke depan. Di ke depan hanya dengan gunakan kepala. Risau jugak kalau tiba2 kepala dia terkehel.


Seingat2 Shieda masa Mika baru awal2 angkat buntut nak merangkak, Mika banyak kali terhentak kepala dia kat lantai. Maybe lepas kejadian tu dia dah fobia nak ke depan lagi. Takut jatuh lagi. Tu yang guna kepala tu.

Tapi yang menyedihkan bila ada orang pandang sinis ngan cakap bukan2 kat anak. Cakap tak normal la, takut apa2 jadi kat anak lah, tulang tak kuatlah..

Lagi satu Mika ni dia tumbuh gigi awal..6 bulan dia demam panas. First time demam lepas lahir. Masa tu gusi dia dah rasa keras sikit.

Dalam 7 bulan camtu dia tumbuh gigi 2 batang kat bawah. Dalam sebulan camtu tumbuh lagi 2 batang kat gusi atas.


Orang kata kalau baby tumbuh gigi awal lambat perkembangan. Tak tahu betul ke tak

Tapi bila tengok dan dengar betul gak sebab ramai budak yang sebaya ngan Mika dah merangkak laju tapi tak tumbuh gigi.

Lagi yang pelik sikit perangai Mika ni, dia paling pantang kalau nak duduk. Dulu langsung tak nak kalau duduk kan kat sofa or kerusi. Mesti dia akan nangis or akan lembik kan badan dia. Tapi sekarang dah ok sikit nampaknya. Bila duduk tanpa sokongan pun bukan tak boleh tapi dia tak nak.. Duduk kejap je lepas tu baringkan badan balik.

Normal ke kalau camtu eh???

Ibu mana tak risaukan..

Bukanlah nak bandingkan ngan budak lain or anak sendiri tapi memang risaulah bila dulu kembar masa baby ok, cepat perkembangan cepat meniarap cepat merangkak, cepat berjalan tapi anak no 3 ngan no 4 memang istimewa sikit.

Dulu masa Byra (no 3) baby pun pelik gak. Langsung tak nak pusing. Apatah lagi merangkak. Bila pusingkan badan dia nangis n mara. Pastu masa mula2 tak merangkak just mengesot. Sampaikan ada jugak yang bagi pendapat takut byra tak normal, kaki sengetla apala. Byra merangka masa umur setahun 2 bulan tak silap. Masa tu Mika lahir. Byra tak jalan lagi.

Dalam setahun setengah baru Byra baru betul2 berani jalan. Masa tu tatih2 lagi. Sama gak hati kecik ngan penakut πŸ˜†πŸ˜†

Tapi sekarang Alhamdulillah.. Normal dan bukan main aktif lagi.

Sebenarnya kita sebagai seorang ibu,hati ngan naluri ok je tapi bila dah masuk campur orang lain, tu yg kadang rasa kecik ati sikit dan terpikir2 ngan jadi terlampau risau lak.

Walau camna pun, Shieda syukur sangat anak2 Shieda yang no 3 ngan 4 walau agak special lain sikit dari kembar ngan anak orang lain, tapi diaoramg cergas ngan sihat. Tak ada alahan, kulit sihat ngan cantik, tak de ekzema, takde asma ngan jarang sakit or demam. Itu yang Shieda syukur sangat.

Husband pun suruh abaikan jika ada mulut cakap bukan2. Nurse pun cakap abaikan jika ada orang cakap camtu. Dalam buku kesihatan pun cakap paling lambat anak berjalan 18 bulan. Tak semesti setahun dah wajib kena jalan..

Anak korang ada tak yang pelik cam anak Shieda jomlah share..


Saturday, 7 April 2018

Set Hamil Shaklee

Secara am set mengandung ada 3 jenis. Apa yang ada di dalam Set Hamil Shaklee? Anda boleh pilih dari 3 set di bawah :

1)SET HAMIL SHAKLEE BASIC
2)SET HAMIL SHAKLEE POPULAR
3)SET HAMIL SHAKLEE OPTIMUM

Jom kita lihat setiap Set Hamil Shaklee dan fungsinya 😊

              
Set Hamil Basic : RM311

1. Vitalea

Multivitamin yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi untuk mengelakkan low HB dan anemia.

Untuk kegunaan 2 bulan. 

2. B Complex

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan stress. Juga mengandungi Asid Folik untuk mengelakkan Spina Bifida pada bayi.
Untuk kegunaan 4 bulan. 

3. Vitamin C

Meningkat imunisasi pada tubuh ibu yang biasanya berkurangan apabila hamil. Bantu mencantikkan kulit ibu dan bayi.
Untuk kegunaan 6 bulan. 

4. Ostematrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi. Apabila hamil, Kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pemakanan seharian. Kekurangan Kalsium ketika hamil boleh menyebabkan sakit pinggang, cramp, dan sembelit. Kalsium yang cukup dalam badan ibu mengelakkan rasa mual ketika kehamilan.
Untuk kegunaan 1 bulan. 

 
Set Hamil Popular : RM472

5. ESP

Protein soya yang tidak diubah genetiknya (Non-GMO) untuk bekalan protein berkualiti untuk membekalkan tenaga berpanjangan buat ibu dan sangat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan.



Untuk kegunaan 1-2 bulan. 

                       
Set Hamil Optimum : RM608

6. Omega Guard

Minyak ikan dari dasar laut (bebas pencemaran merkuri) yang telah melalui 3 kali proses penyulingan untuk memastikan kualiti yang tinggi. Mengandungi % EPA dan DHA tertinggi berbanding jenama minyak ikan yang lain. Penting untuk perkembangan mata dan otak bayi, dan mengelakkan premature delivery. (Boleh mula ambil pada Trimester Kedua).

Untuk kegunaan 1-3 bulan. 


MENGAPA ANDA PERLU PILIH SET HAMIL SHAKLEE?

1. Shaklee ialah sebuah syarikat yang OBSES tentang kualiti produknya. Shaklee memastikan mereka:

Melakukan sebanyak 350 ujian terhadap 1 jenis bahan sahaja!
Melakukan sebanyak 100,000 ujian kualiti produk setiap 1 tahun!
Melakukakan sebanyak 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap 1 tahun!
Tidak memasukkan bahan-bahan bahaya. 

2. Shaklee memastikan produk mereka BERKESAN. Buktinya?

Secara SAINTIFIK dan KLINIKAL. Shaklee menerbitkan 100 Laporan Saintifik dan mempunyai Landmark Study pada tahun 2007 yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.

Penjelajah Bertaraf Dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. 

3. Shaklee bukan sahaja selamat untuk manusia, tetapi juga untuk alam sekitar. Bukankah itu sangat wow?  

4. Set ini boleh diteruskan ketika BERPANTANG dan juga MENYUSUKAN ANAK
Sangat jimat! 

5. Sudah ramai yang merasai perbezaan Set Hamil Shaklee.

KESIMPULANNYA?

Jika anda mencari supplement untuk anda dan keluarga, Shaklee ialah satu jenama yang sangat boleh dipercayai!

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik disini untuk daftar menjadi ahli

Banyak manfaat jika anda mendaftar sebagai ahli 
Klik Sini Untuk Tahu Kelebihan Mendaftar Ahli Shaklee
Hubungi saya jika anda sudah membuat keputusan :)


017 2000748(Shieda) 
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Friday, 6 April 2018

Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tak Stabil


Sesiapa yang ada masalah kitaran period yang tidak stabil, boleh cuba tips dibawah. Mana tahu berkesan nanti 😊

πŸ™†‍♀ Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tidak Stabil
@PetuaDanKesihatan


1) Tidur

Pastikan kita mendapat tidur yang mencukupi setiap hari. Kekurangan rehat boleh menganggu hormon tubuh, sekaligus memberi kesan kepada kitaran normal haid.


2) Betik

Betik merupakan buah yang berkhasiat dan dapat membantu melancarkan haid yang tidak teratur. Memadai dengan mengambil sebanyak 250g betik setiap pagi dan sebelum tidur.


3) Jintan & Gula Sawit

Jintan dan gula sawit dididihkan dan airnya diminum. Boleh juga digantikan dengan minyak jintan.


4) Bijan & Gula Sawit

Aliran haid dapat dilancarkan dengan lebih cepat dengan pengambilan bijan putih atau hitam yang dihancurkan dan dicampurkan dengan gula.


5) Peria

Peria memang kurang digemari kerana rasanya agak pahit. Namun, ia mampu melancarkan aliran haid kita.


6) Senaman/Aktiviti Fizikal & Omega 3

Gabungan senaman/aktiviti fizikal yang konsisten serta pengambilan diet yang kaya dengan aktioksidan serta Omega 3 dapat melancarkan kitaran haid. Lakukan juga latihan kardio 3-4 kali seminggu.


7) Salmon

Salmon memang terkenal sebagai makanan yang tinggi zat dan pengambilan secara teratur dapat meningkatkan kandungan kolagen di dalam tubuh.

Dengan pengambilan salmon yang konsisten, ia turut bantu menstabilkan lagi hormon, sekaligus mengelakkan stress dan memastikan agar haid datang tepat pada waktunya.


8) Brokoli

Brokoli mengandungi asid folik dan Vitamin B yang mampu mencegah depresi. Tekanan atau depresi ini menjadi salah satu punca kelewatan haid.


9) Bijan

Pengambilan bijan sangat digalakkan untuk sistem imun tubuh kerana mengandungi Vitamin E, serat dan lemak tidak tepu. Namun ambillah secara sederhana kerana jika berlebihan, akan menyebabkan panas badan.


10) Susu Soya

Nutrisi dalam segelas susu soya (pilihlah soya semulajadi) mampu menjaga kesihatan tubuh badan serta sistem reproduksi kita.


11) Telur

Telur bertindak membantu menjaga hormon supaya sentiasa bertenaga dan mengatur pengaliran darah. Pilihan terbaik adalah telur rebus berbanding telur goreng.


12) Asam

Asam seperti asam jawa mampu bantu melancarkan haid. Boleh diambil di dalam bentuk minuman atau gula-gula.


13) Cuka Epal

Cuka epal juga dapat bantu melancarkan perjalanan haid. Boleh diminum atau dijadikan sos salad.

Selain daripada itu, cuka epal sangat terkenal bantu seimbangkan kadar gula di dalam darah.


14) Vitamin Semulajadi

Cara yang paling mudah bantu kelancaran kitaran haid ialah dengan mengambil Vitamin Semulajadi yang terdiri daripada Set Asas Kesihatan iaitu B Complex, VitaLea dan Vitamin C serta GLA Complex.


i) B Complex

Vitamin B Complex memang terkenal sebagai vitamin anti-stress. Dengan pengambilan Vitamin B, kita akan lebih tenang dan ceria. Sekaligus akan membantu kestabilan hormon dan kitaran haid.


ii) Vitamin C
Vitamin C bantu pertahanan tubuh badan kita daripada serangan penyakit serta meningkatkan lagi sistem imun tubuh. Tubuh yang kuat dan sihat membolehkan kitaran haid berjalan dengan lancar.


iii) VitaLea

VitaLea adalah multivitamin yang lengkap dengan pelbagai jenis vitamin dan

mineral yang menyokong fungsi hormon serta keperluan fungsi tubuh kita.


iv) GLA Complex

GLA (asid linolenik gama) menjadi pilihan ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang tempoh berlangsungnya kitaran haid setiap bulan.

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Salah satu lagi sumber asid lemak Omega-6 adalah daripada minyak bunga matahari.

Vitamin E yang terkandung di dalamnya bantu melindungi arteri dan menyokong sistem dengan memelihaara integriti sel.

Kalau ada antara kita atau pasangan kita yang ada masalah haid yang tidak teratur ni, cepat-cepat buat pemeriksaan tau. Bukan apa, bimbang juga kalau ia berpunca daripada masalah kesihatan yang lebih serius. Jangan pandang ringan tau. Penting untuk mengetahu Punca Haid Tidak Teratur ni.

 Sharing Is Caring, Is Loving, Loving Is Everything

Kredit : Petua dan Kesihatan


Terima kasih kerana anda sudi membaca :) 

Hubungi kami : 0172000748 (shieda)

Page FB : Kedai Vitamin Balqis

Your Certified Shaklee Product Consultant 

COD Bandar Seremban dan sekitarnya