Popular Posts

Friday, 6 April 2018

Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tak Stabil


Sesiapa yang ada masalah kitaran period yang tidak stabil, boleh cuba tips dibawah. Mana tahu berkesan nanti 😊

🙆‍♀ Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tidak Stabil
@PetuaDanKesihatan


1) Tidur

Pastikan kita mendapat tidur yang mencukupi setiap hari. Kekurangan rehat boleh menganggu hormon tubuh, sekaligus memberi kesan kepada kitaran normal haid.


2) Betik

Betik merupakan buah yang berkhasiat dan dapat membantu melancarkan haid yang tidak teratur. Memadai dengan mengambil sebanyak 250g betik setiap pagi dan sebelum tidur.


3) Jintan & Gula Sawit

Jintan dan gula sawit dididihkan dan airnya diminum. Boleh juga digantikan dengan minyak jintan.


4) Bijan & Gula Sawit

Aliran haid dapat dilancarkan dengan lebih cepat dengan pengambilan bijan putih atau hitam yang dihancurkan dan dicampurkan dengan gula.


5) Peria

Peria memang kurang digemari kerana rasanya agak pahit. Namun, ia mampu melancarkan aliran haid kita.


6) Senaman/Aktiviti Fizikal & Omega 3

Gabungan senaman/aktiviti fizikal yang konsisten serta pengambilan diet yang kaya dengan aktioksidan serta Omega 3 dapat melancarkan kitaran haid. Lakukan juga latihan kardio 3-4 kali seminggu.


7) Salmon

Salmon memang terkenal sebagai makanan yang tinggi zat dan pengambilan secara teratur dapat meningkatkan kandungan kolagen di dalam tubuh.

Dengan pengambilan salmon yang konsisten, ia turut bantu menstabilkan lagi hormon, sekaligus mengelakkan stress dan memastikan agar haid datang tepat pada waktunya.


8) Brokoli

Brokoli mengandungi asid folik dan Vitamin B yang mampu mencegah depresi. Tekanan atau depresi ini menjadi salah satu punca kelewatan haid.


9) Bijan

Pengambilan bijan sangat digalakkan untuk sistem imun tubuh kerana mengandungi Vitamin E, serat dan lemak tidak tepu. Namun ambillah secara sederhana kerana jika berlebihan, akan menyebabkan panas badan.


10) Susu Soya

Nutrisi dalam segelas susu soya (pilihlah soya semulajadi) mampu menjaga kesihatan tubuh badan serta sistem reproduksi kita.


11) Telur

Telur bertindak membantu menjaga hormon supaya sentiasa bertenaga dan mengatur pengaliran darah. Pilihan terbaik adalah telur rebus berbanding telur goreng.


12) Asam

Asam seperti asam jawa mampu bantu melancarkan haid. Boleh diambil di dalam bentuk minuman atau gula-gula.


13) Cuka Epal

Cuka epal juga dapat bantu melancarkan perjalanan haid. Boleh diminum atau dijadikan sos salad.

Selain daripada itu, cuka epal sangat terkenal bantu seimbangkan kadar gula di dalam darah.


14) Vitamin Semulajadi

Cara yang paling mudah bantu kelancaran kitaran haid ialah dengan mengambil Vitamin Semulajadi yang terdiri daripada Set Asas Kesihatan iaitu B Complex, VitaLea dan Vitamin C serta GLA Complex.


i) B Complex

Vitamin B Complex memang terkenal sebagai vitamin anti-stress. Dengan pengambilan Vitamin B, kita akan lebih tenang dan ceria. Sekaligus akan membantu kestabilan hormon dan kitaran haid.


ii) Vitamin C
Vitamin C bantu pertahanan tubuh badan kita daripada serangan penyakit serta meningkatkan lagi sistem imun tubuh. Tubuh yang kuat dan sihat membolehkan kitaran haid berjalan dengan lancar.


iii) VitaLea

VitaLea adalah multivitamin yang lengkap dengan pelbagai jenis vitamin dan

mineral yang menyokong fungsi hormon serta keperluan fungsi tubuh kita.


iv) GLA Complex

GLA (asid linolenik gama) menjadi pilihan ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang tempoh berlangsungnya kitaran haid setiap bulan.

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Salah satu lagi sumber asid lemak Omega-6 adalah daripada minyak bunga matahari.

Vitamin E yang terkandung di dalamnya bantu melindungi arteri dan menyokong sistem dengan memelihaara integriti sel.

Kalau ada antara kita atau pasangan kita yang ada masalah haid yang tidak teratur ni, cepat-cepat buat pemeriksaan tau. Bukan apa, bimbang juga kalau ia berpunca daripada masalah kesihatan yang lebih serius. Jangan pandang ringan tau. Penting untuk mengetahu Punca Haid Tidak Teratur ni.

 Sharing Is Caring, Is Loving, Loving Is Everything

Kredit : Petua dan Kesihatan


Terima kasih kerana anda sudi membaca :) 

Hubungi kami : 0172000748 (shieda)

Page FB : Kedai Vitamin Balqis

Your Certified Shaklee Product Consultant 

COD Bandar Seremban dan sekitarnya

No comments:

Post a comment