Popular Posts

Monday, 23 April 2018

Landmark Study 2 (Telomere Study)



Pernah tak jumpa orang yang usia masih muda tapi nampak macam tua? Ada pulak yang nampak muda tapi usia dah tua?

Atau ada yang muda lagi tapi banyak penyakit. Yang dah tua lebih sihat dari usia sebenar?

Masa kerja dulu, selalu jumpa orang camni. Kelebihan kerja dulu sebab boleh pegang ngan tengok ic orang πŸ˜›πŸ˜›

Nak tahu tak kenapa camtu..

Semuanya berkaitan ngan TELOMERE

TELOMERE lak berkaitan ngan CHROMOSOME

Pernah dengar tak chromosome ngan telomere?

Masing2 berkaitan antara satu sama lain 😊

TELOMERE?
Telomeres adalah salah satu komponen pada chromosome yang berada dihujung chromosome dan ia bertindak sebagai pelindung kepada chromosome.

Haaa...mesti korang tak berapa faham kan?

Hmm..nak lebih mudah cuba bayangkan :

Telomeres πŸ‘‰ hujung tali kasut yang ada plastik
Chromosome πŸ‘‰  tali kasut

Bila sampai satu tahap plastik tu akan rosak dan tali kasut akan terurai then tali kasut akan jadi semakin pendek. Sama jugak macam chromosome kita, semakin bertambah umur kita, semakin pendek telomeres yang protect chromosome tu tadi.

Paham tak..hihihi..

Kalau nak lagi nampak apa tu telemores...korang boleh tengok video yang Shieda share kat bawah. Gambaran telomeres ngan chromosome



TELOMORE STUDY

Landmark study ke2 dijalankan oleh pihak Shaklee

(Landmark Study 1 boleh refer link ni Landmark Study 1

Kajian ini telah dijalankan oleh Dr. Elizabeth Blackburn. Beliau ni bukan calang2 orang. Pemenang nobel prize 2009 dan penerima hampir setiap anugerah perubatan major.

2 kumpulan sasaran (berumur 30 - 80 tahun)
1)NO suplemen
2)Pengamal suplemen

Kumpulan NO suplemen kriteria seperti berikut :
✅ Tak ambil suplemen (max 3 jenis supplement saja sehari)
✅  Tinggal di kawasan bebas pencemaran (Bay Area San Francisco)
✅ dicari guna flyers, radio, suratkhabar

❎ merokok
❎ ada masalah kesihatan
❎ on ubat apa2
❎ obes (BMI < 35 )
❎ ambil lebih 3 supplement sehari

Kumpulan Suplemen
✅ Sekurang-kurangnya 5 jenis supplement sehari, 4 -5 x seminggu selama 5 tahun
✅ Dari ahli Shaklee (Shaklee Leadership Conference 2012 di San Francisco)
✅ Tak ada exclusion cam kumpulan no suplemen (tak kisah perokok, obes, on ubat apa2, hidup di bandar tercemar etc)

Nak tahu keputusannya???

Keputusannya memang sangat2 menakjubkan...wow 😱😱😱

Pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere yang lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen.

5 tahun tu bukan jangka masa yang singkat tau...

Walaupun Shaklee jalankan kajian terhadap kumpulan supplement yang tak ada exclusion, tapi Shaklee sarankan :
1) Makan secara sihat dan seimbang
2)  Senaman berkala dan berat badan ideal
3) Supplement secara bijak

Kesimpulannya ialah kalau korang nak terus awet muda, nak terus sihat korang kena la makan suplemen Shaklee lebih dari 5 jenis setiap hari. Macam Shieda..hehehe.. Dah 5 tahun makan Shaklee😘 Sampai ada yang cakap Shieda makan suplemen macam "makan nasi" πŸ˜„πŸ˜„

Rahsia shieda bukan lagi rahsia bila ramai tak caya umur dah 30an, anak dah 4 (jangan jeles πŸ˜‰πŸ˜‰)

Jenis supplement yang Shieda makan :
✅ Vitamin C
✅ Vitalea
✅ Bcomplex
✅ Alfalfa
✅ Ostemtarix
✅ ESP

Sebab yang ni adalah tergolong dalam Set Menyusu Shaklee 😊

Korang yang baca ni mesti dan  tahu tentang pentingnya "jaga" telomere kan...

Jom ramai2 berShaklee 😘


Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)
Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment