Popular Posts

Tuesday, 16 April 2019

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce

Soalan yang selalu Shieda terima,

" Shieda, kenapa kat Shopee lebih murah?"

" Harga barang Shaklee berubah-ubah ke?"

Setiap pegedar shaklee tak dibenarkan oleh company untuk jual kat ecommerce, lazada, shoppe etc

Shaklee tak bagi kite jual kat shoppe atau ecommerce ada banyak sebab , company tak boleh nak responsible if anything happen. Seller pun tak kenal kan camne nak redeem if rejected samples.

Ha’ah kat shoppe memang murah harga tapi seller takkan bertanggungjawab kalau barang yang sampai tu expired atau botol yang sampai tu nanti pecah etc etc. Banyak kes dah customer ni share .Kesian kadang-kadang tu tapi tak boleh nak tolong sebab beli bukan direct under company.

Dan tak boleh jual kurang daripada harga ahli (undercutting price)

Ini memang melanggar etika. Sebab;
1. Shaklee nak menjaga setiap hak distributor. Kalau ade yang jual lagi murah atau kurang dari harga ahli, nanti akan berlaku ketidakahlian antara distributor. Sebab tu Shaklee dah tetapkan dah harga minimum & maksimum setiap barang. Tak boleh terlalu murah/ terlalu mahal—> rasanya yang ni ade dalam system Isam supaya tak berlaku penindasan.

2. Larangan menjual kat ecommerce juga penting supaya setiap distributor tak sewenangnya jual produk pada sebarang orang. Ini konsep direct seling yang sebenar. Iaitu one to one. Supaya kita tahu dan kenal orang yang kita nak jual tu adakah sesuai untuk ambil sesetengah produk yang kite nak jual. Contohnya, Vivix tak boleh jual kat sebarang orang. Orang yang amik ubat cair darah tak boleh amik Vivix. Tapi kalau kat E-Commerce, tak ada siapa akan tanya benda-benda camni. Diorang main jual je dan takkan bertanggubgjawab atas ape yang berlaku.

3. Beza sekiranya kita beli direct kat pengedar atau website, Shaklee akan bertanggubgjawab sekiranya berlaku apa-apa komplikasi atau side effect. Contoh, Kalau ade Barang yang rosak/pecah pun pihak company akan ganti semula. Tapi kalau yang jual kat website ni, shaklee takkan bertanggungjawab.

Ni P&R yg Shaklee dah ditetapkan.

Kalau ade yg langgar P&R ni, Shaklee akan siasat dan terminate id orang tu.

Silakan jika nak beli juga di E-commerce, cuma lepas ni tak boleh nak consult lah if anything happen, kena cari orang yg jual kt shoppe tu ye.. Dan jangan salahkan Shaklee jika ada berlaku apa-apa dan kesan buruk jika tak dapat konsultasi yang betul dari distributor yang sah.

Harap dengan penerangan ini, jelaslah kepada sesiapa yang selalu tertanya-tanya kenapa harga Shaklee jauh lebih murah dari harga ahli di E-Commerce.

Shieda Balqis
Pengedar Sah Shaklee sejak 2013

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete