Skip to main content

Perbezaan Ubat dan Supplement Secara Ringkas

UBAT VS SUPPLEMENT


Assalammualaikum..

Dah lama tak buka blog ni..sekarang saya tengah berpantang hari yang ke-20 baby Shaklee saya yang Sado ni..puteri saya yang ke3..Baru hari ke-20 nurse timbang berat da 3.9kg..alhamdulillah..

Ok,harini saya nak bercerita tentang perbezaan antara Ubat dan Supplement


Nota kaki : sila baca sehingga habis ya 
😺😺😺💎 ðŸ’Ž

Sebelum tu saya nak tanya :  Siapa dalam dunia ni yang suka makan ubat? Rasanya tiada siapa yang suka makan ubatkan,termasuklah diri saya sendiri..

Berikut adalah perbezaan antara UBAT dan SUPPLEMENT yang saya ingin kongsikan secara ringkas :
1)Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja...manakala supplement boleh diambil pada bila-bila masa...supplement adalah MAKANAN TAMBAHAN tapi bukan PENGGANTI MAKANAN dimana ia telah diubahsuai dalam bentuk pil.jadi mudahlah bagi kita untuk tahu berapa jumlah yang perlu dimakan untuk setiap hari..
2)Ubat mengandungi DADAH yg membolehkan ia bertindak dengan cepat dan Supplement tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yg digunakan untuk melawan segala penyakit....Kalau ambil ubat secara berlebihan akan dapat kesan sampingan malah boleh membawa MAUT!!
3)Ubat merawat KESAN penyakit atau tanda2 sakit manakala supplement merawat PUNCA PENYAKIT dimana ia mengandungi NUTRISI yang diperlukan sel badan setiap hari. contoh paling mudah shieda bole ambil bila kita sakit kepala.besenya kalau orang sakit kepala dia akan ambil panadol kan. perlu tahu sakit kepala bukan berpunca dari kekurangan panadol dalam badan kita,tapi fungsi panadol cuma untuk hilangkan kesakitan jer..berbeza dengan supplement,mengandungi segala protien,vitamin,minerals yang PERLU ADA UNTUK SEL2 DALAM BADAN UNTUK BERFUNGSI DENGAN BAIK..kita demam/selsema sebab kurangnya vitamin dalam badan kite..cth sebab kita kurang vit c.jadi rawatlah PUNCA bukan KESAN dengan mengambil vitamin c yang secukupnya..
Ini penerangan secara ringkas perbezaan antara ubat dan supplement..di post yang akan datang insya allah shieda akan terangkan lebih lanjut kesan buruk pada badan jika kita mengambil ubat dalam tempoh yang terlalu lama dan berlebihan..
ingat ayat power ni : SIHAT ITU MAHAL 

Comments

Popular posts from this blog

Daftar RFID secara percuma

Minggu lepas ikut husband pasang tag RFID. Diberitahu sehingga bulan March ni, pendaftaran masih lagi percuma. Bermula April, bayaran untuk tag RFID akan dikenakan. Staff yang uruskan beritahu dalam RM80 akan dikenakan untuk 1 tag.

Dah alang-alang turun KL teman husband, ajak husband pergi ke kaunter untuk lekat tag sekali. Sebenarnya proses untuk daftar mudah je, tapi disebabkan ramai yang walkin dan beratur tak prepare siap-siap apa yang perlu dibuat, maka proses dikaunter menjadi lama.

Bila sampai turn husband kejap je dah settle sebab husband dah prepare awal-awal.  Hampir 2 jam jugaklah beratur semalam. Staff beritahu husband pagi semalam beratur lagi panjang sampai ke luar pintu.

Daftar RFID :

1) Register di www.touchngo.com.my. Selepas pendaftaran, anda akan dapat email untuk daftar kenderaan dan lengkapkan maklumat peribadi.

2) Download aplikasi Touch n Go Ewallet


3) Walkin ke RFID center yang berdekatan untuk mendapatkan pelekat pada kereta. Bawa salinan kad pengenalan dan ge…

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak.
Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekananPengambilan alkoholSesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh

TIPS SUBURKAN POKOK

Tips Suburkan Pokok

Haritu ada terbaca cara nak suburkan pokok ialah dengan siram pokok dengan susu basi.

Saja je try, tak sangka betul - betul menjadi.

Sebelum ni pokok daun kari dan pokok daun pandan tu layu, hampir nak mati sebab musim panas kan. Tambah pulak, Shieda kadang - kadang lupa nak siram hari - hari.

Selalu siram dengan air bancuhan beras. Sekarang ni asal ada lebihan susu anak yang tak habis, saja simpan lama - lama sampai basi, siram kat pokok😅

Boleh tengok gambar pokok tu ada warna kusam dan layu. Dan ada daun baru yang tumbuh mekar dan hijau warnanya selepas disiram dengan susu basi tu😊😊

Kalau ada yang nak cuba tips ni, boleh cuba. Tak payah letak baja pun tak apa 😊

Tips Suburkan Pokok
Tips Suburkan Pokok

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA
=================


Berapa liter air perlu minum sehari. Ini soalan yang biasa didengar. Mungkin juga soalan yang bermain di minda kita.

Banyak nasihat merujuk kepada 8 gelas air. Cukupkah? Atau benarkah nasihat kesihatan hanya 8 gelas air?

Ini soalan yang sama saya lontarkan kepada Prof Dinges, professor terkenal dalam bidang tidur dari University of Pennsylvania.

Dua minggu menerima latihan di University of Pennsylvania. Melihat manusia tinggal di dalam sleep lab selama 10 hari. Menakjubkan.

Mereka berjalan dengan ke sana ke mari wayar melekat di kepala. Semua aktiviti mereka direkod. Semua maklumat aktiviti otak  diproses dan dikaji.

Saya dapati ada kaitan antara tidur dan air.

Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak. Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi. Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang…

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2019

Assalammualaikum..

Harini Shieda nak share Promosi Shaklee April 2019

Memang best-best promosi ni. Bagi yang dah lama risik barangan Shaklee, inilah masanya untuk grab. Rugi tak daftar segera 😊

1. YOUTH Intensive Treatment and Repair Set

Promo ini terbuka kepada yang sudah menjadi ahli, sudah expired keahliah Shaklee, mahupun belum pernah menjadi ahli Shaklee.
Dengan pembelian Full Set YOUTH ini, anda akan dapat Free YOUTH Travel Set & Travel Case yang sangat comel. Sepanjang 1 tahun YOUTH berada di pasaran, gift ini yang paling unik setakat ini!
Keistimewaan YOUTH Travel Set & Travel Case: Ringan, tak perlu bawa the whole setCantik dan unikMudah dibawa ke mana-manaSkincare tidak tumpah dan tak penyek sebab Travel Case ni keras :)Boleh dibawa dalam penerbangan kerana 100ml sahaja setiap botolDidatangkan bersama beg lutsinar jugaTidak dijual di mana-mana! Nilai set ini ialah RM 285 tau
So, kena cepat-cepat grab peluang ini sebab Shaklee kata 'selagi stok masih ada' ;)
Good …