Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2018

Landmark Study 2 (Telomere Study)

Pernah tak jumpa orang yang usia masih muda tapi nampak macam tua? Ada pulak yang nampak muda tapi usia dah tua?

Atau ada yang muda lagi tapi banyak penyakit. Yang dah tua lebih sihat dari usia sebenar?

Masa kerja dulu, selalu jumpa orang camni. Kelebihan kerja dulu sebab boleh pegang ngan tengok ic orang 😛😛

Nak tahu tak kenapa camtu..

Semuanya berkaitan ngan TELOMERE

TELOMERE lak berkaitan ngan CHROMOSOME

Pernah dengar tak chromosome ngan telomere?

Masing2 berkaitan antara satu sama lain 😊

TELOMERE?
Telomeres adalah salah satu komponen pada chromosome yang berada dihujung chromosome dan ia bertindak sebagai pelindung kepada chromosome.

Haaa...mesti korang tak berapa faham kan?

Hmm..nak lebih mudah cuba bayangkan :

Telomeres 👉 hujung tali kasut yang ada plastik
Chromosome 👉  tali kasut

Bila sampai satu tahap plastik tu akan rosak dan tali kasut akan terurai then tali kasut akan jadi semakin pendek. Sama jugak macam chromosome kita, semakin bertambah umur kita, semakin pendek tel…

Testimoni ESP untuk Masalah Gastrik

Penyakit Gastrik antara penyakit rakyat Malaysia yang makin membimbangkan.

Gastrik adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding / pengalas / mukosa akibat daripada pengeluaran asid yang dikeluarkan oleh perut untuk membuat makanan.

Antara punca Gastrik :

1) Makan Makanan Pedas
Makan makanan yang pedas memang amat menyelerakan. Tetapi perlu diingat bahawa makanan yang pedas boleh menghasilkan asid yang banyak dan membahayakan kesihatan individu.

2) Makan makanan berminyak
Kita sedia maklum makan makanan berminyak sangat bahaya kepada kesihatan. Makanan berminyak sukar dihadam dan boleh menghasilkan lebih banyak gastrik asid oleh badan untuk proses penghadaman.

3) Minuman Berkafien
Minuman berkafien dah jadi pilihan utama masyarakat negara ini.  Namun perlu diingat minuman ini boleh merangsang saraf dan mengaktifkan pengeluaran kelenjar asid menjadi lebih aktif.

4) Merokok
Merokok juga boleh menyumbang masalah gastrik. Rokok mempunyai bahan kimia yang bahaya akan merangsang kelenjar…

Performance Drink Minuman Isotinik untuk musim panas dan bulan puasa

Sekarang ni memang musim panas. Bahang dan haba lain macam.. Selalu dekat rumah masuk bilik buka aircond sebab tak tahan panas 😅

Husband balik kerja hari2 pun cakap panas. Dia atas motor hari2 lagilah.. Kesian betul..

Panas2 ni teringat lak kat awek cendol yang viral tu 😆😆

Nak hilangkan dahaga bukan minum cendol tau. Kena banyak minum air kosong bagi untuk memastikan badan kita tak terhidrasi dari kekurangan air.

Boleh minum Performance Drink ni. Bukan sebarang minuman isotonik yang berada kat pasaran tuh.. Ia boleh bantu badan kita agar tak terhidrasi.

Meh sini Shieda listkan apa kebaikan minuman Performance Drink ni :

✅Mencegah penghidratan – Mengurangkan rasa haus dan melembabkan kulit
✅Membekalkan tenaga dan daya tahan fizikal – mengimbangi dan membekalkan elektrolite dalam tubuh dan mengimbangi metabolism serta air dalam badan.
✅Mengekalkan paras gula – Hal ini terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting untuk membekalkan tenaga kepada otot dan …

LIMA SEBAB KENAPA PATUT BERSARAPAN DENGAN ESP

Bosan dan buntu kadang2 nak sarapan apa?

Apa kata bertukar kepada sarapan ringan tapi "berat" dengan khasiat dan beri rasa lebih kenyang.

Shieda bagi 5 sebab kenapa korang patut bersarapan dengan ESP :

1) Senang dan mudah
    Jujur korang ngaku, seminggu berapa kali korang skip sarapan? Mau yang kerja atau tak kerja kadang2 ada hari yang terskip waktu sarapan. Bila ada ESP ni semudah ABC je untuk ambil breakfast. Hanya bancuh dan shake2 uollss 😘😘

2) Beri rasa kenyang dan kawal selera makan
    Fakta, protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat dan lemak. ESP ni kan sumber protein tambahan terbaik dari soya non-GMO. Sampai lunch pun boleh tahan lagi. Rasa nak mengunyah makanan merapu in between tu pun in control la. Ingat dulu masa kerja kalau pagi tu sebelum gi kerja tak ambil ESP, YA Allah menggigil2 rasa lapar. Waktu kerja memang ssntiasa bz, tak ada masa nak ambil breakfast kecuali jika keadaan mengizinkan

3) Pembekal tenaga
    Selain mengenyangkan, ESP juga bag…

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

Ramai yang tertanya-tanya apa kelebihan jika mendaftar sebagai ahli Shaklee

Kat bawah ni Shieda nak share dengan uolss apa kelebihan jika kita jadi ahli Shaklee

Jom kita lihat 👇




KALAU SAYA MENDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, APA YANG SAYA DAPAT SELAIN DAPAT MEMBELI PADA HARGA AHLI? 

Ada 22 Manfaat yang Shaklee sediakan jika berdaftar sebagai ahli Shaklee.
1) Untung Runcit sehingga 33% 
2) Bonus Tunai Peribadi sehingga 21%
3) Bonus Tunai Kumpulan
4) Bonus Tunai Kepimpinan
5) Bonus Tunai Infiniti sehingga 1.5%
6) Bonus Tunai Program Kereta
7) Bonus Tunai 100% Matching Penajaan
8) Bonus Matching Conference Point (International/Local Trip Shaklee)
9) Bonus Tunai Pangkat Baru dan Efektif pada bulan berikut
10)Trophi Esklusif pada National Conference
11)Program Percutian Antarabangsa / Umrah / Tempatan bersama keluarga tercinta.
12)Kelas ilmu produk dan ilmu jualan PERCUMA
13)Bimbingan dari mentor yang terbukti berjaya secara PERCUMA

Testimoni ESP - susu lebih pekat dan meriah

Bismillah hirrahmannirrahim..
Assalammualaikum..
Sempena bulan ni promo ESP Shieda nak share testimoni ESP - susu lebih pekat dan meriah




"Saya mula search tentang makanan yang boleh menjadi milk booster. Yang saya jumpa asyik-asyik ESP 😅

Hari-hari saya baca kebaikan ESP dan protein non-GMO. Mula-mula saya ragu. Tapi lepas dapat consultation, saya yakin dan terus ambil set milk booster.

Rasa ESP memang saya suka. Takdelah tak sedap macam orang cakap. Memang saya minum ESP hari-hari tanpa miss. Kesannya susu saya makin pekat dan sampai bengkak susu lah!

Yang paling best, asalnya anak saya Adam, masa lahir ada alergi. Kulitnya merah-merah kalau salah sabun, dan berbintik-bintik merah seperti ruam. Lepas minum ESP, yang saya perasan kulit Adam dah takde masalah lagi. Yang paling menarik, ramai sangat puji kulit Adam halus, tak macam baby lain. Alhamdulillah.

Selain tu, sejak ambil ESP, berat saya bukan sahaja turun, tapi juga susah nak naik even saya makan banyak. Pinggang saya rampin…

Anak Lambat Merangkak - Normal ke??

Harini gi check up Mika 11 bulan. Mesti ada yang heran 11 bulan ada check up ke?

Sebenarnya check up ni untuk follow up perkembangan Mika. Bulan lepas checkup kakaknya 2 tahun. Masa tu semua ikut sekali sebab husband cuti. Bawak kembar, Byra ngn Mika.

Masa husband tengah pegang Byra check dengan nurse, tumpang tanya nurse pasal Mika.  Sebab risau Mika masa tu dah 10 bulan tapi still tak merangkak lagi. Angkat bontot gaya macam nak merangkak tu memang ada. Tapi dia tak ke depan. Di ke depan hanya dengan gunakan kepala. Risau jugak kalau tiba2 kepala dia terkehel.


Seingat2 Shieda masa Mika baru awal2 angkat buntut nak merangkak, Mika banyak kali terhentak kepala dia kat lantai. Maybe lepas kejadian tu dia dah fobia nak ke depan lagi. Takut jatuh lagi. Tu yang guna kepala tu.

Tapi yang menyedihkan bila ada orang pandang sinis ngan cakap bukan2 kat anak. Cakap tak normal la, takut apa2 jadi kat anak lah, tulang tak kuatlah..

Lagi satu Mika ni dia tumbuh gigi awal..6 bulan dia demam panas…

Set Hamil Shaklee

Secara am set mengandung ada 3 jenis. Apa yang ada di dalam Set Hamil Shaklee? Anda boleh pilih dari 3 set di bawah :
1)SET HAMIL SHAKLEE BASIC 2)SET HAMIL SHAKLEE POPULAR 3)SET HAMIL SHAKLEE OPTIMUM
Jom kita lihat setiap Set Hamil Shaklee dan fungsinya 😊
Set Hamil Basic : RM311
1. Vitalea
Multivitamin yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi untuk mengelakkan low HB dan anemia.
Untuk kegunaan 2 bulan. 
2. B Complex
Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan stress. Juga mengandungi Asid Folik untuk mengelakkan Spina Bifida pada bayi. Untuk kegunaan 4 bulan. 
3. Vitamin C
Meningkat imunisasi pada tubuh ibu yang biasanya berkurangan apabila hamil. Bantu mencantikkan kulit ibu dan bayi. Untuk kegunaan 6 bulan. 
4. Ostematrix
Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi. Apabila hamil, Kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pem…

Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tak Stabil

Sesiapa yang ada masalah kitaran period yang tidak stabil, boleh cuba tips dibawah. Mana tahu berkesan nanti 😊

🙆‍♀ Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tidak Stabil
@PetuaDanKesihatan


1) Tidur

Pastikan kita mendapat tidur yang mencukupi setiap hari. Kekurangan rehat boleh menganggu hormon tubuh, sekaligus memberi kesan kepada kitaran normal haid.


2) Betik

Betik merupakan buah yang berkhasiat dan dapat membantu melancarkan haid yang tidak teratur. Memadai dengan mengambil sebanyak 250g betik setiap pagi dan sebelum tidur.


3) Jintan & Gula Sawit

Jintan dan gula sawit dididihkan dan airnya diminum. Boleh juga digantikan dengan minyak jintan.


4) Bijan & Gula Sawit

Aliran haid dapat dilancarkan dengan lebih cepat dengan pengambilan bijan putih atau hitam yang dihancurkan dan dicampurkan dengan gula.


5) Peria

Peria memang kurang digemari kerana rasanya agak pahit. Namun, ia mampu melancarkan aliran haid kita.


6) Senaman/Aktiviti Fizikal & Omega 3

Gabungan senaman/aktiviti fizikal…