Skip to main content

Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tak Stabil


Sesiapa yang ada masalah kitaran period yang tidak stabil, boleh cuba tips dibawah. Mana tahu berkesan nanti 😊

🙆‍♀ Cara Atasi Masalah Kitaran Period Yang Tidak Stabil
@PetuaDanKesihatan


1) Tidur

Pastikan kita mendapat tidur yang mencukupi setiap hari. Kekurangan rehat boleh menganggu hormon tubuh, sekaligus memberi kesan kepada kitaran normal haid.


2) Betik

Betik merupakan buah yang berkhasiat dan dapat membantu melancarkan haid yang tidak teratur. Memadai dengan mengambil sebanyak 250g betik setiap pagi dan sebelum tidur.


3) Jintan & Gula Sawit

Jintan dan gula sawit dididihkan dan airnya diminum. Boleh juga digantikan dengan minyak jintan.


4) Bijan & Gula Sawit

Aliran haid dapat dilancarkan dengan lebih cepat dengan pengambilan bijan putih atau hitam yang dihancurkan dan dicampurkan dengan gula.


5) Peria

Peria memang kurang digemari kerana rasanya agak pahit. Namun, ia mampu melancarkan aliran haid kita.


6) Senaman/Aktiviti Fizikal & Omega 3

Gabungan senaman/aktiviti fizikal yang konsisten serta pengambilan diet yang kaya dengan aktioksidan serta Omega 3 dapat melancarkan kitaran haid. Lakukan juga latihan kardio 3-4 kali seminggu.


7) Salmon

Salmon memang terkenal sebagai makanan yang tinggi zat dan pengambilan secara teratur dapat meningkatkan kandungan kolagen di dalam tubuh.

Dengan pengambilan salmon yang konsisten, ia turut bantu menstabilkan lagi hormon, sekaligus mengelakkan stress dan memastikan agar haid datang tepat pada waktunya.


8) Brokoli

Brokoli mengandungi asid folik dan Vitamin B yang mampu mencegah depresi. Tekanan atau depresi ini menjadi salah satu punca kelewatan haid.


9) Bijan

Pengambilan bijan sangat digalakkan untuk sistem imun tubuh kerana mengandungi Vitamin E, serat dan lemak tidak tepu. Namun ambillah secara sederhana kerana jika berlebihan, akan menyebabkan panas badan.


10) Susu Soya

Nutrisi dalam segelas susu soya (pilihlah soya semulajadi) mampu menjaga kesihatan tubuh badan serta sistem reproduksi kita.


11) Telur

Telur bertindak membantu menjaga hormon supaya sentiasa bertenaga dan mengatur pengaliran darah. Pilihan terbaik adalah telur rebus berbanding telur goreng.


12) Asam

Asam seperti asam jawa mampu bantu melancarkan haid. Boleh diambil di dalam bentuk minuman atau gula-gula.


13) Cuka Epal

Cuka epal juga dapat bantu melancarkan perjalanan haid. Boleh diminum atau dijadikan sos salad.

Selain daripada itu, cuka epal sangat terkenal bantu seimbangkan kadar gula di dalam darah.


14) Vitamin Semulajadi

Cara yang paling mudah bantu kelancaran kitaran haid ialah dengan mengambil Vitamin Semulajadi yang terdiri daripada Set Asas Kesihatan iaitu B Complex, VitaLea dan Vitamin C serta GLA Complex.


i) B Complex

Vitamin B Complex memang terkenal sebagai vitamin anti-stress. Dengan pengambilan Vitamin B, kita akan lebih tenang dan ceria. Sekaligus akan membantu kestabilan hormon dan kitaran haid.


ii) Vitamin C
Vitamin C bantu pertahanan tubuh badan kita daripada serangan penyakit serta meningkatkan lagi sistem imun tubuh. Tubuh yang kuat dan sihat membolehkan kitaran haid berjalan dengan lancar.


iii) VitaLea

VitaLea adalah multivitamin yang lengkap dengan pelbagai jenis vitamin dan

mineral yang menyokong fungsi hormon serta keperluan fungsi tubuh kita.


iv) GLA Complex

GLA (asid linolenik gama) menjadi pilihan ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang tempoh berlangsungnya kitaran haid setiap bulan.

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Salah satu lagi sumber asid lemak Omega-6 adalah daripada minyak bunga matahari.

Vitamin E yang terkandung di dalamnya bantu melindungi arteri dan menyokong sistem dengan memelihaara integriti sel.

Kalau ada antara kita atau pasangan kita yang ada masalah haid yang tidak teratur ni, cepat-cepat buat pemeriksaan tau. Bukan apa, bimbang juga kalau ia berpunca daripada masalah kesihatan yang lebih serius. Jangan pandang ringan tau. Penting untuk mengetahu Punca Haid Tidak Teratur ni.

 Sharing Is Caring, Is Loving, Loving Is Everything

Kredit : Petua dan Kesihatan


Terima kasih kerana anda sudi membaca :) 

Hubungi kami : 0172000748 (shieda)

Page FB : Kedai Vitamin Balqis

Your Certified Shaklee Product Consultant 

COD Bandar Seremban dan sekitarnya

Comments

Popular posts from this blog

Set Cantik Shaklee

Tak dinafikan semua orang suka benda cantik. Pandang ke mana sahaja mesti akan tertancap dan ternampak pada sesuatu yang cantik. Semua orang juga impikan : Kulit bersih / mulus Bebas jerawat Tiada parut Pori kurang terbuka Whitehead dan blackhead kurang Warna tona kulit sekata Kulit kemerahan Kulit berminyak yang terkawal Kulit lembab dan tak terlalu kering Disini, Shieda ingin cadangkan Set Cantik Shaklee. Set ni memang popular dan sentiasa orang cari. Jika kita usaha, Insya Allah akan tercapai impian kita tu..Percayalah, kulit yang cantik, lahirnya dari kulit yang sihat. Fungsi Set Cantik Shaklee 1# Energizing Soy Protein (ESP) (850 gram) ESP adalah minuman yang sangat mudah nak ambil. Tak renyah dan tak perlu resipi khusus pun😅 Antara manfaat ESP adalah ✅ Mencerahkan kulit ✅ Menjadikan tona kulit lebih sekata ✅ Mengurangkan whitehead dan blackhead ✅ Memudarkan parut jerawat ✅ Memberi kulit yang lebih gebu ✅ Atasi sunburn ESP (Energizing Soy Protein) Klik gambar untuk paparan lebih

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak. Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekanan Pengambilan alkohol Sesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh Tidak cukup tidur Perubahan hormon ketika haid Tabiat meroko

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce Soalan yang selalu Shieda terima, " Shieda, kenapa kat Shopee lebih murah?" " Harga barang Shaklee berubah-ubah ke?" Setiap pegedar shaklee tak dibenarkan oleh company untuk jual kat ecommerce, lazada, shoppe etc Shaklee tak bagi kite jual kat shoppe atau ecommerce ada banyak sebab , company tak boleh nak responsible if anything happen. Seller pun tak kenal kan camne nak redeem if rejected samples. Ha’ah kat shoppe memang murah harga tapi seller takkan bertanggungjawab kalau barang yang sampai tu expired atau botol yang sampai tu nanti pecah etc etc. Banyak kes dah customer ni share .Kesian kadang-kadang tu tapi tak boleh nak tolong sebab beli bukan direct under company. Dan tak boleh jual kurang daripada harga ahli (undercutting price) Ini memang melanggar etika. Sebab; 1. Shaklee nak menjaga setiap hak distributor. Kalau ade yang jual lagi murah atau kurang dari harga ahli, nanti akan berlaku ketidakahli

7 Sebab Pilih Vitamin C Shaklee

* Dihasilkan dari ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif * Shaklee Sustained Release Vita-C Plus" * Menggunakan teknologi 'Sustained Release' yang melepaskan 100 mg Vitamin C ke dalam badan setiap jam. Badan kita hanya mampu menyerap 100 ke 200 mg sahaja dalam satu masa. Jangan ambil yang tiada teknologi ini kerana ia suatu pembaziran. * Diperkayakan dengan 120mg Bioflavonoid Sitrus untuk meningkatkan keberkesanannya. * Dihasilkan pada tahun 1981 dengan teknologi Sustained Release' yang pertama di dunia oleh Dr. Forrest C. Shaklee. * Diperbuat dari bahan semulajadi yang selamat untuk diambil dalam jangkamasa panjang dan terbukti melalui kajian saintifik Juga baca : KENAPA TAK BOLEH BELI SHAKLEE DI SHOPEE ATAU LAZADA

ESP BAGUS UNTUK IBU MENYUSU DAN BERPANTANG

ESP sangat bagus diambil oleh ibu yang berpantang terutamanya yang bersalin secara czer. Protein bagus untuk pemulihan tisu badan. Bukan itu sahaja, bantu untuk beri tenaga dan membantu menghasilkan hormon dalam badan, serta membina sel-sel dalam badan. Hormon oxytocin dan prolactin adalah sangat penting kepada ibu menyusu. Jom kita kenali hormon yang mempengaruhi penghasilan susu ibu. HORMIN OXYTOCIN Hormon Oxytocin tu akan mempengaruhi emosi ibu (sedih gembira, stress, dan lain2). Semakin banyak hormon oxytocin ni dirembes makin gembira la ibu tu dan begitu la juga sebaliknya. HORMON PROLACTIN Hormon Prolactin ni bahasa mudahnya adalah hormon yang menghasilkan susu. Jadi secara logiknya bila ibu tu sentiasa gembira, disokong pula dengan konsep (demand & supply) dalam penyusuan, InsyaAllah susu ibu pun akan meriah. Dalam masa 10 hari berpantang ni, Shieda "takut" ambil ESP setiap hari. Sebab utamanya, susu bertambah - tambah meriah dan selalu datang gejal