Skip to main content

Landmark Study 2 (Telomere Study)



Pernah tak jumpa orang yang usia masih muda tapi nampak macam tua? Ada pulak yang nampak muda tapi usia dah tua?

Atau ada yang muda lagi tapi banyak penyakit. Yang dah tua lebih sihat dari usia sebenar?

Masa kerja dulu, selalu jumpa orang camni. Kelebihan kerja dulu sebab boleh pegang ngan tengok ic orang πŸ˜›πŸ˜›

Nak tahu tak kenapa camtu..

Semuanya berkaitan ngan TELOMERE

TELOMERE lak berkaitan ngan CHROMOSOME

Pernah dengar tak chromosome ngan telomere?

Masing2 berkaitan antara satu sama lain 😊

TELOMERE?
Telomeres adalah salah satu komponen pada chromosome yang berada dihujung chromosome dan ia bertindak sebagai pelindung kepada chromosome.

Haaa...mesti korang tak berapa faham kan?

Hmm..nak lebih mudah cuba bayangkan :

Telomeres πŸ‘‰ hujung tali kasut yang ada plastik
Chromosome πŸ‘‰  tali kasut

Bila sampai satu tahap plastik tu akan rosak dan tali kasut akan terurai then tali kasut akan jadi semakin pendek. Sama jugak macam chromosome kita, semakin bertambah umur kita, semakin pendek telomeres yang protect chromosome tu tadi.

Paham tak..hihihi..

Kalau nak lagi nampak apa tu telemores...korang boleh tengok video yang Shieda share kat bawah. Gambaran telomeres ngan chromosome



TELOMORE STUDY

Landmark study ke2 dijalankan oleh pihak Shaklee

(Landmark Study 1 boleh refer link ni Landmark Study 1

Kajian ini telah dijalankan oleh Dr. Elizabeth Blackburn. Beliau ni bukan calang2 orang. Pemenang nobel prize 2009 dan penerima hampir setiap anugerah perubatan major.

2 kumpulan sasaran (berumur 30 - 80 tahun)
1)NO suplemen
2)Pengamal suplemen

Kumpulan NO suplemen kriteria seperti berikut :
✅ Tak ambil suplemen (max 3 jenis supplement saja sehari)
✅  Tinggal di kawasan bebas pencemaran (Bay Area San Francisco)
✅ dicari guna flyers, radio, suratkhabar

❎ merokok
❎ ada masalah kesihatan
❎ on ubat apa2
❎ obes (BMI < 35 )
❎ ambil lebih 3 supplement sehari

Kumpulan Suplemen
✅ Sekurang-kurangnya 5 jenis supplement sehari, 4 -5 x seminggu selama 5 tahun
✅ Dari ahli Shaklee (Shaklee Leadership Conference 2012 di San Francisco)
✅ Tak ada exclusion cam kumpulan no suplemen (tak kisah perokok, obes, on ubat apa2, hidup di bandar tercemar etc)

Nak tahu keputusannya???

Keputusannya memang sangat2 menakjubkan...wow 😱😱😱

Pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere yang lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen.

5 tahun tu bukan jangka masa yang singkat tau...

Walaupun Shaklee jalankan kajian terhadap kumpulan supplement yang tak ada exclusion, tapi Shaklee sarankan :
1) Makan secara sihat dan seimbang
2)  Senaman berkala dan berat badan ideal
3) Supplement secara bijak

Kesimpulannya ialah kalau korang nak terus awet muda, nak terus sihat korang kena la makan suplemen Shaklee lebih dari 5 jenis setiap hari. Macam Shieda..hehehe.. Dah 5 tahun makan Shaklee😘 Sampai ada yang cakap Shieda makan suplemen macam "makan nasi" πŸ˜„πŸ˜„

Rahsia shieda bukan lagi rahsia bila ramai tak caya umur dah 30an, anak dah 4 (jangan jeles πŸ˜‰πŸ˜‰)

Jenis supplement yang Shieda makan :
✅ Vitamin C
✅ Vitalea
✅ Bcomplex
✅ Alfalfa
✅ Ostemtarix
✅ ESP

Sebab yang ni adalah tergolong dalam Set Menyusu Shaklee 😊

Korang yang baca ni mesti dan  tahu tentang pentingnya "jaga" telomere kan...

Jom ramai2 berShaklee 😘


Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)
Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Comments

Popular posts from this blog

Daftar RFID secara percuma

Minggu lepas ikut husband pasang tag RFID. Diberitahu sehingga bulan March ni, pendaftaran masih lagi percuma. Bermula April, bayaran untuk tag RFID akan dikenakan. Staff yang uruskan beritahu dalam RM80 akan dikenakan untuk 1 tag.

Dah alang-alang turun KL teman husband, ajak husband pergi ke kaunter untuk lekat tag sekali. Sebenarnya proses untuk daftar mudah je, tapi disebabkan ramai yang walkin dan beratur tak prepare siap-siap apa yang perlu dibuat, maka proses dikaunter menjadi lama.

Bila sampai turn husband kejap je dah settle sebab husband dah prepare awal-awal.  Hampir 2 jam jugaklah beratur semalam. Staff beritahu husband pagi semalam beratur lagi panjang sampai ke luar pintu.

Daftar RFID :

1) Register di www.touchngo.com.my. Selepas pendaftaran, anda akan dapat email untuk daftar kenderaan dan lengkapkan maklumat peribadi.

2) Download aplikasi Touch n Go Ewallet


3) Walkin ke RFID center yang berdekatan untuk mendapatkan pelekat pada kereta. Bawa salinan kad pengenalan dan ge…

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak.
Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekananPengambilan alkoholSesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh

TIPS SUBURKAN POKOK

Tips Suburkan Pokok

Haritu ada terbaca cara nak suburkan pokok ialah dengan siram pokok dengan susu basi.

Saja je try, tak sangka betul - betul menjadi.

Sebelum ni pokok daun kari dan pokok daun pandan tu layu, hampir nak mati sebab musim panas kan. Tambah pulak, Shieda kadang - kadang lupa nak siram hari - hari.

Selalu siram dengan air bancuhan beras. Sekarang ni asal ada lebihan susu anak yang tak habis, saja simpan lama - lama sampai basi, siram kat pokokπŸ˜…

Boleh tengok gambar pokok tu ada warna kusam dan layu. Dan ada daun baru yang tumbuh mekar dan hijau warnanya selepas disiram dengan susu basi tu😊😊

Kalau ada yang nak cuba tips ni, boleh cuba. Tak payah letak baja pun tak apa 😊

Tips Suburkan Pokok
Tips Suburkan Pokok

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA
=================


Berapa liter air perlu minum sehari. Ini soalan yang biasa didengar. Mungkin juga soalan yang bermain di minda kita.

Banyak nasihat merujuk kepada 8 gelas air. Cukupkah? Atau benarkah nasihat kesihatan hanya 8 gelas air?

Ini soalan yang sama saya lontarkan kepada Prof Dinges, professor terkenal dalam bidang tidur dari University of Pennsylvania.

Dua minggu menerima latihan di University of Pennsylvania. Melihat manusia tinggal di dalam sleep lab selama 10 hari. Menakjubkan.

Mereka berjalan dengan ke sana ke mari wayar melekat di kepala. Semua aktiviti mereka direkod. Semua maklumat aktiviti otak  diproses dan dikaji.

Saya dapati ada kaitan antara tidur dan air.

Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak. Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi. Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang…

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2019

Assalammualaikum..

Harini Shieda nak share Promosi Shaklee April 2019

Memang best-best promosi ni. Bagi yang dah lama risik barangan Shaklee, inilah masanya untuk grab. Rugi tak daftar segera 😊

1. YOUTH Intensive Treatment and Repair Set

Promo ini terbuka kepada yang sudah menjadi ahli, sudah expired keahliah Shaklee, mahupun belum pernah menjadi ahli Shaklee.
Dengan pembelian Full Set YOUTH ini, anda akan dapat Free YOUTH Travel Set & Travel Case yang sangat comel. Sepanjang 1 tahun YOUTH berada di pasaran, gift ini yang paling unik setakat ini!
Keistimewaan YOUTH Travel Set & Travel Case: Ringan, tak perlu bawa the whole setCantik dan unikMudah dibawa ke mana-manaSkincare tidak tumpah dan tak penyek sebab Travel Case ni keras :)Boleh dibawa dalam penerbangan kerana 100ml sahaja setiap botolDidatangkan bersama beg lutsinar jugaTidak dijual di mana-mana! Nilai set ini ialah RM 285 tau
So, kena cepat-cepat grab peluang ini sebab Shaklee kata 'selagi stok masih ada' ;)
Good …