Skip to main content

Kenali HFMD Dan Cara Untuk Cegah

= HFMD =

Sekarang ni selain musim durian, musim hfmd ada dimana2. Kita kena berhati-hati dan ambil langkah berjaga2 untuk anak2. Ibubapa kena kenalpasti penyakit berjangkit ini.

HFMD - virus dari kumpulan enterovirus. Ianya merebak dari seorang individu kepada individu yang lain sekiranya ada sentuhan secara langsung melalui air liur, najis, air liur mahu pun dari lelehan cecair lepuhan kanak-kanak yang dijangkiti itu. Biasanya, kanak-kanak yang berusia di bawah 5 tahun sering dijangkiti penyakit ini kerana sistem imunisasi mereka yang tidak seperti orang dewasa.

Tips Menghadapi Penyakit HFMD

✅ Cuci tangan secara konsisten menggunakan air bersih dan sabun sebelum menyediakan makanan, selepas keluar tandas, selepas menukar lampin dan mencuci najis.
✅ Tutup mulut dan hidung bila batuk dan bersin.
elakkan berkongsi pakaian, tuala, perkakas makanan dan minuman serta mainan.
✅ Ibu bapa / penjaga hendaklah memastikan diri mereka bersih terlebih dahulu sebelum menguruskan anak atau bayi mereka.
✅Bersihkan mainan, kerusi dan meja yang tercemar dengan air liur anak.
✅Kuarantin anak, dijauhkan daripada tempat awam yang sesak (seperti sekolah, pra sekolah, tempat mainan, pasar dan pengangkutan awam) sekiranya mereka mempunyai tanda-tanda jangkitan.


10 Makanan Yang Boleh Diberi Pada Anak yang ada HFMD :

1) Telur
2) Air Kelapa
3) Sup / Mee Sup
4) Buah Betik
5) Yogurt greek & madu
6) Buah tembikai
7) Bubur
8)Aiskrim
9) Kentang Lecek
10) Tauhu


Ikhtiar dengan Shaklee :

Mealshake - multivitamin dan mineral berbentuk serbuk yang bantu lengkapkan nutrisi pada anak2 yang tak selera makan. Juga bantu untuk pemulihan luka

Herbal blend - krim bebas paraben dan bahan terlarang untuk kurangkan gatal2 dan sejuk2 berangin untuk bantu anak kurang menggaru

Basic H - Mandikan anak dengan Basic H kerana ia sangat baik membunuh bakteria dan virus. Juga boleh digunalan untuk memcuci mainan anak

Omega Guard - bantu kurangkan keradangan kulit serta tingkatkan sistem imunisasi badan

Sebagai ibu bapa, kitalah yang perlu peka dengan keadaan anak lebih2 lagi risiko anak kita untuk dijangkiti penyakit seperti HFMD ini memang sangat tinggi.

Semoga bermanfaat

Hubungi kami jika anda telah membuat keputusan
017-2000748 (Shieda)
Facebook : Shieda Balqis
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Seremban / Mambau
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Comments

Popular posts from this blog

Set Cantik Shaklee

Tak dinafikan semua orang suka benda cantik. Pandang ke mana sahaja mesti akan tertancap dan ternampak pada sesuatu yang cantik. Semua orang juga impikan : Kulit bersih / mulus Bebas jerawat Tiada parut Pori kurang terbuka Whitehead dan blackhead kurang Warna tona kulit sekata Kulit kemerahan Kulit berminyak yang terkawal Kulit lembab dan tak terlalu kering Disini, Shieda ingin cadangkan Set Cantik Shaklee. Set ni memang popular dan sentiasa orang cari. Jika kita usaha, Insya Allah akan tercapai impian kita tu..Percayalah, kulit yang cantik, lahirnya dari kulit yang sihat. Fungsi Set Cantik Shaklee 1# Energizing Soy Protein (ESP) (850 gram) ESP adalah minuman yang sangat mudah nak ambil. Tak renyah dan tak perlu resipi khusus pun😅 Antara manfaat ESP adalah ✅ Mencerahkan kulit ✅ Menjadikan tona kulit lebih sekata ✅ Mengurangkan whitehead dan blackhead ✅ Memudarkan parut jerawat ✅ Memberi kulit yang lebih gebu ✅ Atasi sunburn ESP (Energizing Soy Protein) Klik gambar untuk paparan lebih

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak. Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekanan Pengambilan alkohol Sesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh Tidak cukup tidur Perubahan hormon ketika haid Tabiat meroko

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce Soalan yang selalu Shieda terima, " Shieda, kenapa kat Shopee lebih murah?" " Harga barang Shaklee berubah-ubah ke?" Setiap pegedar shaklee tak dibenarkan oleh company untuk jual kat ecommerce, lazada, shoppe etc Shaklee tak bagi kite jual kat shoppe atau ecommerce ada banyak sebab , company tak boleh nak responsible if anything happen. Seller pun tak kenal kan camne nak redeem if rejected samples. Ha’ah kat shoppe memang murah harga tapi seller takkan bertanggungjawab kalau barang yang sampai tu expired atau botol yang sampai tu nanti pecah etc etc. Banyak kes dah customer ni share .Kesian kadang-kadang tu tapi tak boleh nak tolong sebab beli bukan direct under company. Dan tak boleh jual kurang daripada harga ahli (undercutting price) Ini memang melanggar etika. Sebab; 1. Shaklee nak menjaga setiap hak distributor. Kalau ade yang jual lagi murah atau kurang dari harga ahli, nanti akan berlaku ketidakahli

7 Sebab Pilih Vitamin C Shaklee

* Dihasilkan dari ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif * Shaklee Sustained Release Vita-C Plus" * Menggunakan teknologi 'Sustained Release' yang melepaskan 100 mg Vitamin C ke dalam badan setiap jam. Badan kita hanya mampu menyerap 100 ke 200 mg sahaja dalam satu masa. Jangan ambil yang tiada teknologi ini kerana ia suatu pembaziran. * Diperkayakan dengan 120mg Bioflavonoid Sitrus untuk meningkatkan keberkesanannya. * Dihasilkan pada tahun 1981 dengan teknologi Sustained Release' yang pertama di dunia oleh Dr. Forrest C. Shaklee. * Diperbuat dari bahan semulajadi yang selamat untuk diambil dalam jangkamasa panjang dan terbukti melalui kajian saintifik Juga baca : KENAPA TAK BOLEH BELI SHAKLEE DI SHOPEE ATAU LAZADA

ESP BAGUS UNTUK IBU MENYUSU DAN BERPANTANG

ESP sangat bagus diambil oleh ibu yang berpantang terutamanya yang bersalin secara czer. Protein bagus untuk pemulihan tisu badan. Bukan itu sahaja, bantu untuk beri tenaga dan membantu menghasilkan hormon dalam badan, serta membina sel-sel dalam badan. Hormon oxytocin dan prolactin adalah sangat penting kepada ibu menyusu. Jom kita kenali hormon yang mempengaruhi penghasilan susu ibu. HORMIN OXYTOCIN Hormon Oxytocin tu akan mempengaruhi emosi ibu (sedih gembira, stress, dan lain2). Semakin banyak hormon oxytocin ni dirembes makin gembira la ibu tu dan begitu la juga sebaliknya. HORMON PROLACTIN Hormon Prolactin ni bahasa mudahnya adalah hormon yang menghasilkan susu. Jadi secara logiknya bila ibu tu sentiasa gembira, disokong pula dengan konsep (demand & supply) dalam penyusuan, InsyaAllah susu ibu pun akan meriah. Dalam masa 10 hari berpantang ni, Shieda "takut" ambil ESP setiap hari. Sebab utamanya, susu bertambah - tambah meriah dan selalu datang gejal