Skip to main content

Tips Anak Tak Picky Eater




Ada beberapa orang tanya, apa yang Shieda buat or ajar anak supaya tak picky eater atau makan apa saja. Dan suka makan sayur?

Nak kata anak langsung tak picky eater tak juga sebenarnya. Sedangkan kita yang dah besar ni pun pilih pilih makan kan๐Ÿ˜…

Tapi.. Alhamdulillah.. Anak4 Shieda boleh dikatakan semua makan. Kecuali western food. Sebab Shieda pun jarang or boleh kira kot berapa kali masak western kat rumah. Tekak orang kampung dan Melayu walaupun bukan melayu tulen sangat๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Cara Shieda, dari peringkat baby lagi, masa kita mula nak kenalkan solid food pada baby, Shieda beri puri dulu diawal 6 bulan. Shieda mulakan dengan puri buah@ sayur. Ikut proses 4 days rule tu. Shieda tak terus bagi nasi or bubur. Sebab pada Shieda, perut baby masih kecil dan usus baby masih kecil untuk dihadam.

Mulakan dengan puri cair dulu. Blend halus dan tapis (tengok pada jenis sayur dan buah). Sebab baby dah biasa hanya terima cecair (susu) diawal 6 bulan pertama. Tiba tiba nak bagi makanan, mesti dia pun rasa pelikkan.. Hihihi

Bila bagi puri, secara tak langsung baby akan belajar untuk mengenal rasa. Manis, masam, pahit, tawar dsb. Allah jadikan setiap makanan tu perasa semulajadi dah. Bagi baby belajar menelan atau mengunyah selain dari telan susu.

Makin usia meningkat, lebih lebih lagi bila gigi dah tumbuh, puri tu pekatkan sikit. Blend kasar sikit. Dah lepas 4 days rule tu, dan baby dah pandai telan, kunyah, Shieda bagi bubur nasi. Masa ni dah campur sikit sikit bahan lain seperti ayam, sayur dll.

Walau dulu Shieda bekerja, Shieda akan siapkan puri frozen baby untuk seminggu. Dan Shieda tak pernah beri nestum, cerelac atau apa apa instant food pada baby. Semuanya fresh dan organic. Kalau cuti, masak yang baru, sekali siapkan stok untuk frozen. Sebab jika kita bagi instant makanan tu ibarat kita bagi mee segera pada baby๐Ÿ˜จ๐Ÿ˜จ

Kalau travel or bercuti, Shieda bawa oat dan beli pisang.hahaha.. Sebab pisang ni senang tak payah masak pun tak pe.Oat tu bukan Quaker Oat. Tapi oat jenis organic dan besar saiznya berbanding quaker oat. Harga agak mahal sikit. Dah nama makanan organic dan sihatkan.. Mestilah mahal.. Kalau tempat tu ada peralatan untuk memasak, shieda stanby bawa periuk kecil dan beras yang dah siap diblend dan ikan bilis yang dah siap panggang @ goreng tanpa minyak (hancurkan jadi serbuk).

Bila dah 12 bulan ke atas, gigi dah tumbuh banyak, baby dah pandai gigit dan kunyah, Shieda suap nasi dengan lauk yang masak untuk keluarga sekali. Tak asing dah. Senang pun senang๐Ÿ˜…

Dari situ anak Shieda belajar makan lauk lauk, asam pedas, masak lomak, rendang, kari dll. Sayur dan buah tetap bagi macam biasa.

Alhamdulillah.. Anak semua suka makan dan makan sayur walau ada sayur yang tak makan. Contoh sayur kacang panjang, kacang buncis, kobis, sawi, terung tu jarang masak dan ibu dia pun tak suka sangat๐Ÿ˜…

Diaorang suka makan sayur mentah, salad, timun, carrot. Kangkung, bayam, tomato, bunga kobis, brokoli pun dah buat ibu happy dah..

Dah masuk 12 bulan tu jugak Shieda start bagi makan Omega Guard Shaklee. Sebelum tu, Shieda latih dan bagi telan kismis dulu. Bila diaorang pass telan dan gigit tanpa tercekik, Shieda berani dan yakin nak bagi telan omega. Kunyah cam gitu je..

Sekarang anak bongsu Shieda Raykal dah umur 3 bulan. Maka lagi 3 bulan lagi untuk dia mula makan solid food. Benda yang sama juga Shieda akan buat dan bagi. Mungkin lebih fresh sebab sekarang ni dah jadi surirumah sepenuh masa. No reason kenapa tak boleh buat makanan fresh @ semulajadi untuk baby.

Lagi 1, kurangkan bagi jajan pada anak. Nak elak tak bagi langsung agak payah. Lebih lebih lagi bila disekolahkan. Bila umur 2 tahun, Shieda bagi susu fresh /susu tepung Fearnleaf family dalam cawan. Tak bagi susu formula ikut peringkat umur dan buang semua botol susu. Susu pun untuk minum waktu pagi dan kadang minum waktu malam. Kadang tak minum sebab anak kenyang makan berat๐Ÿ˜Š

Ini penerangan secara ringkas apa yang Shieda buat pada anak. Alhamdulillah berkesan untuk keempat empat anak Shieda. Moga boleh beri sikit manfaat pada ibu - ibu diluar sana.

#ShiedaShare


Comments

Popular posts from this blog

Daftar RFID secara percuma

Minggu lepas ikut husband pasang tag RFID. Diberitahu sehingga bulan March ni, pendaftaran masih lagi percuma. Bermula April, bayaran untuk tag RFID akan dikenakan. Staff yang uruskan beritahu dalam RM80 akan dikenakan untuk 1 tag.

Dah alang-alang turun KL teman husband, ajak husband pergi ke kaunter untuk lekat tag sekali. Sebenarnya proses untuk daftar mudah je, tapi disebabkan ramai yang walkin dan beratur tak prepare siap-siap apa yang perlu dibuat, maka proses dikaunter menjadi lama.

Bila sampai turn husband kejap je dah settle sebab husband dah prepare awal-awal.  Hampir 2 jam jugaklah beratur semalam. Staff beritahu husband pagi semalam beratur lagi panjang sampai ke luar pintu.

Daftar RFID :

1) Register di www.touchngo.com.my. Selepas pendaftaran, anda akan dapat email untuk daftar kenderaan dan lengkapkan maklumat peribadi.

2) Download aplikasi Touch n Go Ewallet


3) Walkin ke RFID center yang berdekatan untuk mendapatkan pelekat pada kereta. Bawa salinan kad pengenalan dan ge…

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak.
Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekananPengambilan alkoholSesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh

TIPS SUBURKAN POKOK

Tips Suburkan Pokok

Haritu ada terbaca cara nak suburkan pokok ialah dengan siram pokok dengan susu basi.

Saja je try, tak sangka betul - betul menjadi.

Sebelum ni pokok daun kari dan pokok daun pandan tu layu, hampir nak mati sebab musim panas kan. Tambah pulak, Shieda kadang - kadang lupa nak siram hari - hari.

Selalu siram dengan air bancuhan beras. Sekarang ni asal ada lebihan susu anak yang tak habis, saja simpan lama - lama sampai basi, siram kat pokok๐Ÿ˜…

Boleh tengok gambar pokok tu ada warna kusam dan layu. Dan ada daun baru yang tumbuh mekar dan hijau warnanya selepas disiram dengan susu basi tu๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Kalau ada yang nak cuba tips ni, boleh cuba. Tak payah letak baja pun tak apa ๐Ÿ˜Š

Tips Suburkan Pokok
Tips Suburkan Pokok

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA

KEPENTINGAN AIR UNTUK OTAK, TIDUR DAN KEHIDUPAN MANUSIA
=================


Berapa liter air perlu minum sehari. Ini soalan yang biasa didengar. Mungkin juga soalan yang bermain di minda kita.

Banyak nasihat merujuk kepada 8 gelas air. Cukupkah? Atau benarkah nasihat kesihatan hanya 8 gelas air?

Ini soalan yang sama saya lontarkan kepada Prof Dinges, professor terkenal dalam bidang tidur dari University of Pennsylvania.

Dua minggu menerima latihan di University of Pennsylvania. Melihat manusia tinggal di dalam sleep lab selama 10 hari. Menakjubkan.

Mereka berjalan dengan ke sana ke mari wayar melekat di kepala. Semua aktiviti mereka direkod. Semua maklumat aktiviti otak  diproses dan dikaji.

Saya dapati ada kaitan antara tidur dan air.

Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak. Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi. Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang…

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2019

Assalammualaikum..

Harini Shieda nak share Promosi Shaklee April 2019

Memang best-best promosi ni. Bagi yang dah lama risik barangan Shaklee, inilah masanya untuk grab. Rugi tak daftar segera ๐Ÿ˜Š

1. YOUTH Intensive Treatment and Repair Set

Promo ini terbuka kepada yang sudah menjadi ahli, sudah expired keahliah Shaklee, mahupun belum pernah menjadi ahli Shaklee.
Dengan pembelian Full Set YOUTH ini, anda akan dapat Free YOUTH Travel Set & Travel Case yang sangat comel. Sepanjang 1 tahun YOUTH berada di pasaran, gift ini yang paling unik setakat ini!
Keistimewaan YOUTH Travel Set & Travel Case: Ringan, tak perlu bawa the whole setCantik dan unikMudah dibawa ke mana-manaSkincare tidak tumpah dan tak penyek sebab Travel Case ni keras :)Boleh dibawa dalam penerbangan kerana 100ml sahaja setiap botolDidatangkan bersama beg lutsinar jugaTidak dijual di mana-mana! Nilai set ini ialah RM 285 tau
So, kena cepat-cepat grab peluang ini sebab Shaklee kata 'selagi stok masih ada' ;)
Good …