Skip to main content

Tips Anak Tak Picky Eater




Ada beberapa orang tanya, apa yang Shieda buat or ajar anak supaya tak picky eater atau makan apa saja. Dan suka makan sayur?

Nak kata anak langsung tak picky eater tak juga sebenarnya. Sedangkan kita yang dah besar ni pun pilih pilih makan kan😅

Tapi.. Alhamdulillah.. Anak4 Shieda boleh dikatakan semua makan. Kecuali western food. Sebab Shieda pun jarang or boleh kira kot berapa kali masak western kat rumah. Tekak orang kampung dan Melayu walaupun bukan melayu tulen sangat😆😆

Cara Shieda, dari peringkat baby lagi, masa kita mula nak kenalkan solid food pada baby, Shieda beri puri dulu diawal 6 bulan. Shieda mulakan dengan puri buah@ sayur. Ikut proses 4 days rule tu. Shieda tak terus bagi nasi or bubur. Sebab pada Shieda, perut baby masih kecil dan usus baby masih kecil untuk dihadam.

Mulakan dengan puri cair dulu. Blend halus dan tapis (tengok pada jenis sayur dan buah). Sebab baby dah biasa hanya terima cecair (susu) diawal 6 bulan pertama. Tiba tiba nak bagi makanan, mesti dia pun rasa pelikkan.. Hihihi

Bila bagi puri, secara tak langsung baby akan belajar untuk mengenal rasa. Manis, masam, pahit, tawar dsb. Allah jadikan setiap makanan tu perasa semulajadi dah. Bagi baby belajar menelan atau mengunyah selain dari telan susu.

Makin usia meningkat, lebih lebih lagi bila gigi dah tumbuh, puri tu pekatkan sikit. Blend kasar sikit. Dah lepas 4 days rule tu, dan baby dah pandai telan, kunyah, Shieda bagi bubur nasi. Masa ni dah campur sikit sikit bahan lain seperti ayam, sayur dll.

Walau dulu Shieda bekerja, Shieda akan siapkan puri frozen baby untuk seminggu. Dan Shieda tak pernah beri nestum, cerelac atau apa apa instant food pada baby. Semuanya fresh dan organic. Kalau cuti, masak yang baru, sekali siapkan stok untuk frozen. Sebab jika kita bagi instant makanan tu ibarat kita bagi mee segera pada baby😨😨

Kalau travel or bercuti, Shieda bawa oat dan beli pisang.hahaha.. Sebab pisang ni senang tak payah masak pun tak pe.Oat tu bukan Quaker Oat. Tapi oat jenis organic dan besar saiznya berbanding quaker oat. Harga agak mahal sikit. Dah nama makanan organic dan sihatkan.. Mestilah mahal.. Kalau tempat tu ada peralatan untuk memasak, shieda stanby bawa periuk kecil dan beras yang dah siap diblend dan ikan bilis yang dah siap panggang @ goreng tanpa minyak (hancurkan jadi serbuk).

Bila dah 12 bulan ke atas, gigi dah tumbuh banyak, baby dah pandai gigit dan kunyah, Shieda suap nasi dengan lauk yang masak untuk keluarga sekali. Tak asing dah. Senang pun senang😅

Dari situ anak Shieda belajar makan lauk lauk, asam pedas, masak lomak, rendang, kari dll. Sayur dan buah tetap bagi macam biasa.

Alhamdulillah.. Anak semua suka makan dan makan sayur walau ada sayur yang tak makan. Contoh sayur kacang panjang, kacang buncis, kobis, sawi, terung tu jarang masak dan ibu dia pun tak suka sangat😅

Diaorang suka makan sayur mentah, salad, timun, carrot. Kangkung, bayam, tomato, bunga kobis, brokoli pun dah buat ibu happy dah..

Dah masuk 12 bulan tu jugak Shieda start bagi makan Omega Guard Shaklee. Sebelum tu, Shieda latih dan bagi telan kismis dulu. Bila diaorang pass telan dan gigit tanpa tercekik, Shieda berani dan yakin nak bagi telan omega. Kunyah cam gitu je..

Sekarang anak bongsu Shieda Raykal dah umur 3 bulan. Maka lagi 3 bulan lagi untuk dia mula makan solid food. Benda yang sama juga Shieda akan buat dan bagi. Mungkin lebih fresh sebab sekarang ni dah jadi surirumah sepenuh masa. No reason kenapa tak boleh buat makanan fresh @ semulajadi untuk baby.

Lagi 1, kurangkan bagi jajan pada anak. Nak elak tak bagi langsung agak payah. Lebih lebih lagi bila disekolahkan. Bila umur 2 tahun, Shieda bagi susu fresh /susu tepung Fearnleaf family dalam cawan. Tak bagi susu formula ikut peringkat umur dan buang semua botol susu. Susu pun untuk minum waktu pagi dan kadang minum waktu malam. Kadang tak minum sebab anak kenyang makan berat😊

Ini penerangan secara ringkas apa yang Shieda buat pada anak. Alhamdulillah berkesan untuk keempat empat anak Shieda. Moga boleh beri sikit manfaat pada ibu - ibu diluar sana.

#ShiedaShare


Comments

Popular posts from this blog

Set Cantik Shaklee

Tak dinafikan semua orang suka benda cantik. Pandang ke mana sahaja mesti akan tertancap dan ternampak pada sesuatu yang cantik. Semua orang juga impikan : Kulit bersih / mulus Bebas jerawat Tiada parut Pori kurang terbuka Whitehead dan blackhead kurang Warna tona kulit sekata Kulit kemerahan Kulit berminyak yang terkawal Kulit lembab dan tak terlalu kering Disini, Shieda ingin cadangkan Set Cantik Shaklee. Set ni memang popular dan sentiasa orang cari. Jika kita usaha, Insya Allah akan tercapai impian kita tu..Percayalah, kulit yang cantik, lahirnya dari kulit yang sihat. Fungsi Set Cantik Shaklee 1# Energizing Soy Protein (ESP) (850 gram) ESP adalah minuman yang sangat mudah nak ambil. Tak renyah dan tak perlu resipi khusus pun😅 Antara manfaat ESP adalah ✅ Mencerahkan kulit ✅ Menjadikan tona kulit lebih sekata ✅ Mengurangkan whitehead dan blackhead ✅ Memudarkan parut jerawat ✅ Memberi kulit yang lebih gebu ✅ Atasi sunburn ESP (Energizing Soy Protein) Klik gambar untuk paparan lebih

SET MIGRAIN SHAKLEE | PUNCA MIGRAIN | TIPS KURANGKAN MIGRAIN

Migrain  adalah salah satu penyebab sakit kepala. Ia juga dikenali sebagai ‘Vascular Headache’. Migraine adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudiannya melarat ke kedua dua belah bahagian kepala. Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut: pening, loya, muntah, cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Bagaimana Migraine Berlaku Saluran-saluran darah di dalam kepala membekalkan darah ke kulit kepala serta otak. Migraine berlaku apabila saluran darah di kepala mengembang lebih besar daripada biasa. Urat saraf sensori yang mengesan rasa sakit pada dinding saluran darah menjadi terangsang dan menghantar isyarat sakit ke otak. Beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah: Stress atau tekanan Pengambilan alkohol Sesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh Tidak cukup tidur Perubahan hormon ketika haid Tabiat meroko

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce

Kenapa Tak Boleh Jual Shaklee di E-commerce Soalan yang selalu Shieda terima, " Shieda, kenapa kat Shopee lebih murah?" " Harga barang Shaklee berubah-ubah ke?" Setiap pegedar shaklee tak dibenarkan oleh company untuk jual kat ecommerce, lazada, shoppe etc Shaklee tak bagi kite jual kat shoppe atau ecommerce ada banyak sebab , company tak boleh nak responsible if anything happen. Seller pun tak kenal kan camne nak redeem if rejected samples. Ha’ah kat shoppe memang murah harga tapi seller takkan bertanggungjawab kalau barang yang sampai tu expired atau botol yang sampai tu nanti pecah etc etc. Banyak kes dah customer ni share .Kesian kadang-kadang tu tapi tak boleh nak tolong sebab beli bukan direct under company. Dan tak boleh jual kurang daripada harga ahli (undercutting price) Ini memang melanggar etika. Sebab; 1. Shaklee nak menjaga setiap hak distributor. Kalau ade yang jual lagi murah atau kurang dari harga ahli, nanti akan berlaku ketidakahli

7 Sebab Pilih Vitamin C Shaklee

* Dihasilkan dari ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif * Shaklee Sustained Release Vita-C Plus" * Menggunakan teknologi 'Sustained Release' yang melepaskan 100 mg Vitamin C ke dalam badan setiap jam. Badan kita hanya mampu menyerap 100 ke 200 mg sahaja dalam satu masa. Jangan ambil yang tiada teknologi ini kerana ia suatu pembaziran. * Diperkayakan dengan 120mg Bioflavonoid Sitrus untuk meningkatkan keberkesanannya. * Dihasilkan pada tahun 1981 dengan teknologi Sustained Release' yang pertama di dunia oleh Dr. Forrest C. Shaklee. * Diperbuat dari bahan semulajadi yang selamat untuk diambil dalam jangkamasa panjang dan terbukti melalui kajian saintifik Juga baca : KENAPA TAK BOLEH BELI SHAKLEE DI SHOPEE ATAU LAZADA

ESP BAGUS UNTUK IBU MENYUSU DAN BERPANTANG

ESP sangat bagus diambil oleh ibu yang berpantang terutamanya yang bersalin secara czer. Protein bagus untuk pemulihan tisu badan. Bukan itu sahaja, bantu untuk beri tenaga dan membantu menghasilkan hormon dalam badan, serta membina sel-sel dalam badan. Hormon oxytocin dan prolactin adalah sangat penting kepada ibu menyusu. Jom kita kenali hormon yang mempengaruhi penghasilan susu ibu. HORMIN OXYTOCIN Hormon Oxytocin tu akan mempengaruhi emosi ibu (sedih gembira, stress, dan lain2). Semakin banyak hormon oxytocin ni dirembes makin gembira la ibu tu dan begitu la juga sebaliknya. HORMON PROLACTIN Hormon Prolactin ni bahasa mudahnya adalah hormon yang menghasilkan susu. Jadi secara logiknya bila ibu tu sentiasa gembira, disokong pula dengan konsep (demand & supply) dalam penyusuan, InsyaAllah susu ibu pun akan meriah. Dalam masa 10 hari berpantang ni, Shieda "takut" ambil ESP setiap hari. Sebab utamanya, susu bertambah - tambah meriah dan selalu datang gejal